Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Avrupa'ya Çin desteği!

Başbakan Erdoğan, Körfez gezisinde. Pür dikkat bu geziyi izliyoruz. Körfez'in bizim için bir başka önemi daha var. Portföy yönetim şirketi Egeli&Co, Terrapinn Grubu'nun martta Dubai'de yapacağı "Uluslararası Hedge Fon" zirvesinin sponsoru... 3 trilyon doları yöneten fon yöneticileri bu zirvede buluşacak.
Egeli&Co Yönetim Kurulu Başkanı Tan Egeli, "Paranın ekseni Abu Dabi ve Katar' a kayıyor. Dubai, ilişkileri kucaklıyor" diyor.

***

Bu önemli tespitten önce Avrupa'da giderek yayılan yangına göz atalım. Portekiz, Yunanistan, İrlanda, İspanya! Bu ülkelere, "domuzcuk" diyorlar. Diğer adıyla PIGS... Küresel krizin devirdiği domuzcuk şimdilik Portekiz!
2011'e iyi tabloyla başlamayacağımızı hep söyledik. Refah ve mutluluk yolunda mağlup olmak isterdim. Ancak gerçeklerden kaçmak zor. Tablo, görmek istemeyenlerin önünde salvo yapıyor.
Daha önceden, "Bu tren kaza yaparsa arkasına takılan vagon çok olur" demiştik. Aslında İspanya'dan beklediğimiz gol, eski balıkçı Portekiz'den geldi.
Portekiz o kadar güçlü bir ülke değil.
Borcu çok, parası yok!..
Düşene vurulur misalı İsviçre Merkez Bankası, ülkenin tahvillerini artık teminat kabul etmiyor.
***

Avrupa, kara kara düşünüyor. Portekiz, sarı coğrafyadan gelen teklifle biraz olsun nefes aldı. Çin, yarın yapılacak tahvil ihalesinde alım yapacağını duyurdu. Ancak bayram değil seyran değil, Çin, Portekiz'i niye öpsün? Onu da ekonomik milliyetçilik savaşını izlerken göreceğiz.
Durum ortada. İrlanda ve Yunanistan'ın sıkıntısı Belçika'ya sıçradı. İspanya'dan da ses gelmesi yakındır.
İspanya büyük ekonomi, olası kriz AB'yi sallar! Almanya, "Euro kurtarma mekanizması (EFSF) yürürlükte" diyor. Fakat EFSF'deki paranın miktarını bilen yok!..
IMF henüz ses etmedi. Eğer tahvil ihalesinde sonuç kötü gelirse, "Euro-Zone" bölgesinde ciddi dalgalanma olur.
Zaten bu beklentiyle, euro/dolar paritesi 1.30'un altına indi.
Virüs yayılıyor!
Önce yerleştiği organı, daha sonra etrafındaki canlıları hızla yok ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA