Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

MHP keskin virajda

Siz, pusuladaki parti sayısına bakmayın!.. İktidardan ve ana muhalefetten hoşnut olmayanlar için, "barajın üstündeki" tek alternatif MHP. Baraj sıkıntısı olmasa, BDP'liler Meclis'e "arka bahçeyi" dolaşarak girmez ki! Anketlere göre barajın üstünde üç parti var. Oy verenler de üç partiye bakıyor ve eldeki son seçenek MHP.
Peki, MHP'de işler yolunda mı?
BDP'nın Doğu ve Batı'da yaptığı eylemler kesinlikle MHP'ye yarıyor. Partinin milletvekili listesine baktığınızda ANAP, DYP, DP, AK Parti, hatta CHP kökenli adaylar var. MHP, bu tabloyla bir türlü paylaşılamayan merkez sağa oturmak istiyor. Ancak bu yolculuk seçimi kazanmak için yeterli değil. Aynı hatayı CHP de yapmıştı.
Bedelini, değişik yollardan da olsa, lider değişimiyle ödedi.

***

MHP'nin, uzun zamandır süren sessizliği hem bozkurt kavgası, hem de internet görüntüleriyle bir anda bozuldu. Seçimin iki güçlü adayı profesyonelce hazırlanan bir görüntüyle (!) devre dışı kaldı.
Anlaşılan, belirsiz güçler MHP'den rahatsız!.. Görüntüye bakarsanız partide eski kafalar terk edilmemiş.
Ilımlılıktan eser yok.
Üstelik başarılı çalışma yapanlar başka partilere kaptırılmış.
Bu durumda oy sayısı BDP ile tırmanan, internet görüntüleriyle eritilmek istenen MHP acaba seçmene ne vaat ediyor?
MHP'nin toplumsal bir tabanı var.
Örgütlenmesi güçlü. Ancak bunu fırsata çeviremiyor. Siyasi söylemleri zayıf. 1999- 2002 arasında kısa bir süre koalisyon ortaklığı yaptı, o kadar...
Sanki iktidar olmak istemiyor.
Partide tekerlekler sağlam, yol güvenli fakat arabayı çalıştıracak yakıt bir türlü bulunamıyor.
Bazı siyasi analistler, "Halk, MHP'den sistemi dengeleme ve denetleme istiyor" diye yorum yapıyor.
***

Peki, bu iş nasıl olacak?
MHP'nin içinde ideolojik bir çözülme yok. Ama kırsal ve şehirli kesimler arasında çok ciddi farklar var. Bu da tüm teşkilatı ve siyasi söylemi kapsıyor.
Kırsal kesim daha İslamcı bir duruşa sahip. Şehirli kesim ise kurumlararası mutabakata önem veriyor. Vesayetçi bürokrasiye dokunmadan daha iyi yönetim iddiasını sürdürüyor. MHP çareyi, milli ve İslami değerleri buluşturmakta görüyor.
Bu da üretim ve toplumsal dönüşümü sağlayan AK Parti ile MHP arasındaki kavgayı büyütüyor.
MHP tabanı ise daha aktif bir parti bekliyor.
Parti, "Özerk Kürdistan" tartışmalarının tırmanışta olduğu bir dönemde tavrıyla ya istediği oy potansiyeline kavuşacak, ya da bugünü mumla arayacak...
Yani yol ayrımında!..
Devlet Bahçeli ne kadar güçlü bir görüntü çizerse çizsin, bu seçim onun kader seçimi olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA