Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Londra Kcell'i kaptı, İMKB baktı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan şovu değil, iş yapmayı sever. Hazine, bankacılık derken ihmal ettiği sermaye piyasasına nihayet el attı. Ekibiyle, sessiz sedasız, iki yıl çalıştığı yeni sermaye piyasası kanun tasarısı Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Gül'ün imzasını bekliyor. Ancak aynı tarihte, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ve kurul üyeleri görevden azlini isteyince ortalık karıştı.
Dolayısıyla hazırlanan yasanın içeriği kimsenin umurunda olmadı. Oysa kanun dört konuda yenilik getiriyor.
İMKB yok artık!.. "Borsa İstanbul A.Ş." holding dönemi başlıyor.
A.Ş. olarak kurulan yeni borsalar, Borsa İstanbul çatısı altında yerini alacak. Yeni yasayla "teşkilatlanmış pazar yeri" tanımı da geliyor. Bir de Sermaye Piyasası Kurulu'nun yapısı değişiyor.

***

İstanbul'u finans merkezi yapacağız diye Dubai'nin karşısına diktik. Başarı şansımız var mı? Yorum için erken. Ama ekonomi yönetiminin hedefi, 2023'e bin şirketi halka açarak girmek. Akgiray ve ekibi, küçük, bir kısmı batık yığınla yerli şirkete halka açılma izni verdi. Ne hikmetse yıllardır Avrasya Borsalar Birliği'nde "ağabeylik" iddiasını sürdüren İMKB, Türk Cumhuriyetleri olmak üzere bir tane bile yabancı şirketi çekemedi! Acaba niye?
Yeni SPK başkanı kim olur? Bilmiyorum. Fakat bu soruya Akgiray yanıt vermeli. Zira Kazakistan'ın GSM şirketi Kazakcell (Kcell) geçen yıl İMKB'ye gelmek istediğinde nedense SPK'dan vize alamadı. Kcell yılmadı. Dersini çalıştı. Yüzde 25 hissesini, eşzamanlı olarak hem Londra, hem de Kazak Borsası'nda (Kase) halka açtı.
***

Londra Borsası'na bakar mısınız? New York ve Frankfurt yarışında yine bayrağı kaptı. 10 Kazak şirketinin işlem gördüğü Londra'ya yüzde 55 kârlılığa sahip bir yeni ekonomi temsilcisi olan Orta Asya şirketini kervana kattı. İşe bakın ki, Kcell'in borsada halka arz töreninin yapıldığı saatte Ali Babacan Londra'daydı. Keşke bu töreni izleseydi! Kârlılığı yüksek, temettü politikası sağlam, giderleri katı kontrol altındaki bu şirketi tanımış olacaktı. Beş yılda 1.7 milyar dolar temettü dağıtan şirketin Londra'da en büyük silahı da bu. 2013'ün ikinci çeyreğinde, 2012'nin altı ayı için dolar bazında temettü verecek. Analistler, oranın yüzde 10 civarında olacağını söyledi. Kazak Telecom ile TeliaSonera'nın ortak olduğu şirketin yüzde 21.2 hissesi, Fintur Holding'den dolayı Turkcell İletişim'e ait. Dolayısıyla halka açılan ve temettü dağıtan Kcell'in yolculuğu Turkcell yatırımcısını da ilgilendiriyor.
Önemsiz mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA