Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

SPK operasyonunun perde arkası

Türkiye'de özerk kurullara hep şaşı bakan bir siyasi gelenek oluştu!.. Her siyasetçi özerk kurulların kendi yetki alanı içinde olmasına çaba harcadı. Geçen hafta olana baksanıza! En eski özerk kurul SPK'ya sessiz ve derinden bir hareket yapıldı.
10 yıldır sermaye piyasasına üvey evlat muamelesi çeken iktidar, bir anda piyasada bomba etkisi yaratacak bir davranışa yol açtı. SPK başkanı ve kurul üyeleri görevden alındı. Peki ama neden?
Olan biten medya için büyük operasyon.
Oysa konuyu yakından izleyenler için kapalı devre bir değişim hareketiydi bu.

***

Olayın perde gerisinde yeni SPK yasası var.
Giden yasayla yeni gelen arasındaki tek fark Borsa İstanbul'un yapısı. Tabii kurul üyelerinin genişleyen yetkisini ve artan yaptırımını unutmayalım. Yeni kurul üyeleri yeni hukuki statüye bağlı olarak atanacak. Bir üyesinin görev süresi dolan, iki üyesinin ise görev süresinin bitimine az kalan SPK kendince bir yol buldu.
SPK üyeleri ve başkan Vedat Akgiray, Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı'na imzaya giden yasa çıkmadan önce, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bir teklif götürdü. "Yasanın meclisten geçişine bir gün kala, kurulu sıfırlayın" dediler.
Bir ölçüde SPK'nın bağımsızlığı koltuk bağımlılığına feda edildi!
***

Başbakan öneriyi beğendi. Kurul ile siyasetçi arasında mutabakat sağlandı. Böylece sık olmayan, kapalı devre değişim için düğmeye basıldı.
Başbakan ve kabine güncel dille operasyon yapmadı ama ortada bir operasyon var. Yapan medya. Tetikleyen ise iki önemli bürokrat (!)
***

Peki, SPK neden kapalı devre çalıştı?
İMKB'nin eski başkanı Hüseyin Erkan'ın görevden alınmasıyla başlayan süreç sancılıydı. Kurulda Halkbank, Ziraat Bankası özelleştirmesi, THY'nin yüzde 49 hissesinin satışıyla ilgili dosyalar vardı. SPK, bu dosyalarla ilgili spekülasyon yapılmasını istemedi. Sonuçta kurda kuşa yem etmeyeceğimiz kadar da önemli bir kurum SPK. Arızası çok ama yapığı iyi işler var.
AKSA ve TAV'da Merrill Lynch ve Morgan Stanley'in operasyonuna karşı verdiği sınav akıllarda. Nedense medya teknik bir süreci SPK operasyonuna dönüştürdü. İlginç olan bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA