Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Rusya'nın derdi para

Parası olmayan güçsüzdür. Güçsüz ülke dik duramaz, boyun eğer. Kuzu kuzu denileni yapar. Buna en iyi örnek Yunanistan! Türkiye, şimdi bölgedeki gücünü devam ettirmenin arifesinde. Ya ekonomik gücü en üst seviyeye çıkacak. Ya da silahların borç batağına sürüklediği ülke olacak.
O yüzden bölgedeki iki komşusu, Rusya ve İran'la ilişkilerini geliştirmesi bir zorunluluk. Rusya'nın bölgedeki ortağı uzun yıllar Suriye'ydi. Ama artık ortağının Türkiye olduğunu asla unutmamalı! Birtakım çevreler Suriye gerilimine bağlı olarak "Rusya Devlet Başkanı Putin gelmeyecek" diyordu. Rusya'nın böyle bir konjonktürde bize sırt çevirmesi mümkün mü? Rusya'nın hem Ortadoğu'ya hem de diğer küresel güçlere açılan kapısıyız biz. Erdoğan ve Putin, Suriye sınırındaki Patriot'lar dahil savunmayla ilgili görüştü. Dış politikayı ekonomi belirliyor. Ziyaretin en önemli ayağı ekonomi, özellikle de enerji.

***

Rusya'dan petrol alıyoruz. En çok doğalgaz sattığı ikinci müşterisiyiz. Sberbank, Denizbank'ın patronu. Altimo, Turkcell'in ortağı. Mersin Akkuyu nükleer santralini Ruslar yapıyor. Antalya her yıl 5 milyon Rus turist ağırlıyor. Yaş meyve sebze başta olmak üzere bu ülkeye ihracatımız 6 milyar dolar. İki ülke 30 milyar doları bulan dış ticaret hacmini artırmaya çalışıyor.
Biz, enerji yüzünden dış ticarette aleyhimize oluşan açığı kapatmaya çalışıyoruz. Bölgenin süper gücü Rusya ise küresel süper güç olmayı arzuluyor, derdi para. Karadeniz ekonomik sahasından geçişine izin verdiğimiz Güney Akım Boru Hattı'nın yapımı için 7 Aralık'ta kazma vurmasının başka izahı olur mu?
***

Güney Akım deyip geçmeyin!..
Karadeniz boyunca 900 kilometre yol kat edecek. 63 milyar metreküp Rus gazını AB'ye bağlayacak. Yapımı 16 milyar doları bulacak.
Bu hatta Gazprom'un payı yüzde 50. Kalan yüzde 50 ise AB'li şirketlere ait. İtalyan ENİ yüzde 20, Fransız EDF ve Alman Wintershall, yüzde 15'er paya sahip. AB, hattın 2015'te aktif hale gelmesini istiyor. Peki, Türkiye bu işten ne kazandı? Rusya ile ilişkilerimizi kopmaz hale getirdik. Bunun üzerinden Rusya ile stratejik açılımlar yapacağız.
Rusya ise vanaları avucunun içine aldı. Güney'den başka gaz akışına izin vermeyecek. Coğrafyanın hâkimi ABD, Güney Akım'da Rusya'yı destekliyor. Buna sevinmeli miyiz, yoksa üzülmeli miyiz?
Karar sizin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA