Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Fatma Gül Sultan Beyrut’ta

İsrail yüzünü Doğu Akdeniz'e çevirdi.
Bölge, Kuzey Çin Denizi'nin doğudaki ikizi gibi. Herkesin gözü doğalgaz yataklarıyla ilgilenen Mısır, Lübnan, İsrail, Kıbrıs ve Türkiye'nin açacağı diplomasi kartlarda.
Ortadoğu'da jeopolitik tansiyon yükselirken, enerji düğümü kilitleniyor.
Bölgenin pivot ülkesi İsrail kararlı. İyi bir enerji oyuncusu olacak.
Lübnan karasularına yakın Tamar ve Leviathan doğalgaz yataklarından elektrik santrallerine doğalgaz taşıyacak boru hattını 1 Nisan'da faaliyete geçirdi. "Bir gecede Ortadoğu'daki ittifakların haritasını şekillendirme fırsatını elde ettik" diye başlıklar attı İsrail gazeteleri. Bu çıkış kuşkusuz en çok Lübnan'ı etkileyecek. Çünkü iki ülke arasında deniz sınırı yok. Petrol ve doğalgaz kaynaklarında iki ülke de hak iddia ediyor.

***

Dün Karadeniz Holding'in CEO'su Orhan Karadeniz'in davetlisi olarak Beyrut'taydım. Holding, 2009'dan bu yana enerji gemisi yapıyor. Powership adıyla geliştirdiği enerji gemilerinden Fatma Gül Sultan, Beyrut'un elektrik ihtiyacının şimdilik yüzde 15'ini karşılıyor. İlk etapta 188 megawatt üretim yapıyor.
6'sı biten 5'i tamamlanmak üzere olan yüksek teknolojiye sahip bu yüzen fabrikalar, hem fuel oil hem de doğalgazla çalışıyor.
Her birine aile büyüklerinin adı veriliyor. Bir yıldır Pakistan'da bekletilen Kaya Bey ile Ali Can Bey, Basra'da elektrik üreten İrem Sultan, Doğan ve Rauf Bey'in yanına geldi Fatma Gül Sultan.
Grup, Türkiye'de 250, yüzen gemilerle bin megawatt elektrik üretiyor. Yatırımının yüzde 5'ini ar-ge'ye ayırıyor. Çetrefilli Pakistan sorunu da Dünya Bankası'ndaki Tahkim Merkezi'nde.
***

Tören öncesi bir grup gazeteciyle birlikte Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil'le bir araya geldik. "Yüzer geminin üreteceği elektrik için doğalgaz nerede" diye sordum. Bassil, "Bundan böyle dünya Lübnan'ın enerjide bir üretici olduğunu kabul edecek" dedi. Boru hattı açılışı sonrası Lübnan'dan İsrail'e giden ilk açık mesaj!
İsrail'le Filistin arasında yeniden müzakereleri başlatmak isteyen ve bugün Türkiye'de olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ne der? Ama bakan Bassil'in "70 milyonluk Türkiye bize bir yüzer gemi hediye etmeli" mesajını Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın dikkatine sunuyorum.
Dünyada 50 adet yüzer gemi var.
Erbil, Basra. Pakistan, Beyrut... Şimdi rota Yemen'e çevirdi.
Elektrikten sonra su üretilecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA