Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Cimbom'a Aysal modeli

Yılın şampiyonu Galatasaray'da sular durulmuyor! Lig şampiyonluğunun üzerinden bir hafta bile geçmeden yönetim anlaşılmayan bir karmaşa yaşıyor. 3 yıllığına Galatasaray'a başkan olmak için ithal edilen borsa sihirbazı ve enerji yatırımcısı Ünal Aysal, durduk yerde yönetimi yenilemek istiyor.
Peki Aysal'ın izlediği yolda ne var?
Yenilenmeyle güçlenme mi?
Başkan Yardımcısı Ali Dürüst'ün uyardığı gibi tek adamlığa giden bir yol mu bu? Yıllarca F.Bahçe Kulübü'nü "tek adamlıkla" eleştiren G.S'liler ve yönetimi seçen 11 bin üye şimdi kendi kulüplerindeki durumu nasıl yorumlayacak?

***

Hakkını teslim edelim. GS, iki yıldır üst üste şampiyon oldu. Şampiyonlar Ligi'nde yarıştı. Son sekize girdi, gelir yarattı. Deloitte'in Money Ligi'nde Avrupa'nın en iyi 29'uncu futbol takımı oldu.
Her şey güzel. Gelin görün ki Aysal, "aşı tutmadı" diyor. 17 kişiden oluşan yönetimi yenileme derdinde. İki kişiyi gözden çıkardı. Biri camianın sevdiği, hemen her yönetimde koltuğunu koruyan Ali Dürüst, diğeri ise rakiplerin bile sempatisini toplayan Abdurrahim Albayrak. Bu ikilinin ortak özelliği futbol takımının patronu Fatih Terim'e çok yakın olmaları.
***

Aysal gençlere bayılıyor. Tecrübe değil, heyecan istiyor. Bunu ispatlamak istercesine çalışıyor. Şirketlerde babalardan oğula geçen bayrağı Cimbom'da da dalgalandıracak. İlk deneme Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül'dü. O, yerini koruyor. Alevi dedesi akil adam İzzettin Doğan'ın oğlu Sedat Doğan da yönetimdeki genç isimlerden bir diğeri. Bu iki ismin yanına Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Haluk Ulusoy'un oğlu Saffet Ulusoy geliyor.
Aysal tribünü de ihmal etmiyor.
Kulislerde taraftarın sevdiği işadamı, eski yönetici Haldun Üstünel ile Ultra Aslan'ın eski başkanı Oğuz Altay'ı da listeye almayı düşündüğü konuşuluyor. Her şey tamam ama haziranda yapılması planlanan genel kurul tarihinden henüz ses seda yok.
***

GS'nin büyük ağabeyi İnan Kıraç'ın kimi desteklediği belli değil. Kıraç tek adamlığa karşı. Profesyonel bir yapıdan ve güçlü CEO'luktan yana. GS'nin CEO'su Lütfi Arıboğan. Ziraat mühendisi. Basketbolcu, spor adamı olarak kariyerini Ülker'de parlattı. Şike sürecinde TFF'deydi. Rakam yönetiminde ne yaptığını pek bilen yok. GS, 2 yılda 1 milyar TL gelir, 890 milyon TL gider yarattı.
Bir spor kulübü nasıl gelir sağlar?
Yayın ve taraftar harcamasını içeren futbol gelirinden. GS, bunun yanına hisse senedi satışını ve sermaye artışını ekledi. En büyük geliri hisse satışı ve sermaye artışından. Oysa Cimbom'a "sürdürülebilir gelir" lazım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA