Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Unutulma hakkı

İçerik kaldırma talepleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta aldığım bir mailin özeti şu: Afgan asıllı Z.S. Almanya'da katıldığı bir güzellik yarışmasında birinci seçilmiş. Bu bir haber olarak Günaydın'da yer almış, dolayısıyla gazetenin internet arşivinde de.
Z.S. bana gönderdiği mailde fotoğrafının da kullanıldığı bu haberin hayatını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve kaldırılmasını istiyordu. Hatta bir hayati tehlikeden söz ediyordu.
Haberi inceledim. Hukuki ve ahlaki açıdan bir sorun yok... Kısaca söylemek gerekirse, Türkiye'deki mevzuat açısından kaldırılmasına bir gerekçe bulmak zor...
Yine de ben bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Google davasında aldığı kararı uygulamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Mahkemeye göre insanların 'unutulma hakkı' vardır ve bir haberin kaldırılması için ille de yanlış ve haksız olması gerekmez. Kişinin talep etmesi halinde, alakasız olması ve güncelliğini kaybetmesi de yeterlidir.
Google
bir komisyon kurarak kendisine gelen başvuruları değerlendirmeye başladı. Sabah gazetesi de hukuk servisinin ve yazı işlerinin katılımıyla bir komisyon kurarak aynı yöntemi benimseyebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA