Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kazakistan'da Özal sevgisi

Kazakistan'ın yeni başkenti Astana'nın birçok yerinde Türkiye'nin izi var.
İnşaat sektörüyle, turizm yatırımlarıyla, yeni alış veriş merkezleriyle hatta alt yapı yatırımlarıyla Astana azımsanmayacak kadar Türkiye rengi taşıyor.
Daha ilginci ve her gittiğimiz yerde karşımıza çıkan Cumhurbaşkanı Turgut Özal gerçeği.
Kazaklar Özal'ı hiç unutmamışlar ve unutacak gibi de görünmüyorlar.
Bir yemekte konuştuğumuz etkili bir bürokrat şöyle diyordu:
"Kazakistan'ı bağımsızlığının 16'ncı dakikasında tanıyan ilk ülke Türkiye olduğu için hiç unutmadık. Ayrıca eski başkentimiz Almaata'ydı. Orası Çin sınırında olduğu için başkentin Astana'ya taşınması fikrini de Özal verdi. Böylece iç göç de Astana'ya yöneldi. "
Kazakistan Türkiye ilişkileri biraz da bu nedenle sağlam bir temel üzerinde yükseliyor.
Tabii Türkiyeli işadamlarının çabasını ve doğru eksende iş yapmalarını da göz ardı etmemek gerekiyor.
Birçok işadamı hem değer hem de istihdam yaratıyor.
Tamince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince bu konuda şunları söylüyor;
"Sürekli yeni yatırımlara yöneliyoruz. Kazakistan'ın en büyük stadyumundan sonra 300 milyon dolarlık Han Çarşı'yı eylülde açıyoruz. Almaata'da otel, 25 bin kişilik bir devlet üniversitesi ve 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu yapacağız. Ayrıca hastane, konut ve ofis projelerimiz var."
Bu yatırımların önemli olduğunu belirten Tamince, sözlerine "ama"yla devam ediyor:
"Ama Türkiye olarak daha büyük bakmalıyız. Bugün burada yeraltı zenginliklerinde yokuz, kömür işletmeciliğinde, sanayi yatırımlarında yokuz. Bizim şirketlerin bu konularda ortaya vizyon koymadıklarını görüyoruz. Ahmet, Mehmet'le olmuyor. Bir araya gelip daha büyük sermaye koymak lazım. Daha büyük işlere girme konusunda bir geleneğimiz yok ama oluşacak. Uzun vadede Türkiye'yi çok şanslı görüyorum."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA