Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kılıçdaroğlu'nun ilk sınavı

Ankara'da CHP kurultay kulisleri bir hayli hareketli... Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı konusunda sorun yok. Ancak Parti Meclisi'ne kimlerin seçileceği CHP'lileri kara kara düşündürüyor.
Ortak soru şu: Acaba yeni kadrolar gelecek mi?
Kulislerde Önder Sav, Ali Topuz ve sürpriz bir şekilde geri döndüğü konuşulan Erol Çevikçe'nin yeni kadroyu şekillendiren isim oldukları konuşuluyor.
Bu isimlerin ne yapacağı bilinmese de eski tavırlarını bilenler bir hayli kaygılı. Hatta bazıları partide yakalanan yenileşme şansının daha başlamadan bitebileceğini söylüyor.
Başta İstanbul, İzmir olmak üzere çok sayıda delege ve ilginç biçimde Baykal'a yakın isimler Sav'ın yapacağı listeye güvenmiyor. Bir delege şöyle diyor:
"Biz eski yönetimin yüzde 80 değişmesini istiyorduk. Şimdi değişmesini istediğimiz Önder Sav, CHP'de değişim yapacak kadroların listesini hazırlıyor. Bu eşyanın tabiatına aykırı..."
Kulislerde değişimden söz edince ilk akla gelen isim, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin...
Yönetimde yüzde 80 değişim talebini ilk o dile getirdi. Bunun nedeni de yaşlı kuşağın partiyi kolay bırakmayacağının altını çizmekti. Ama şimdi olup bitenlere biraz mesafeli duruyor. Kuşkusuz Tekin ismini hesap dışı tutmak, Kılıçdaroğlu için de, Sav için de bir risk.
Bu nedenle CHP'de değişimin iki isminden biri olan Tekin'in Parti Meclisi'ne hatta daha sonra genel başkan yardımcılığına gelmesi bekleniyor.
Ankara'da CHP'lilerin nabzı hızlı atıyor. Heyecan yüksek. Hepsi, Türkiye'nin dinamizmini CHP'ye taşıyacak çok sayıda yeni isimden söz ediyor. Ancak çok temel bir sıkıntı var; Kılıçdaroğlu istese de bu yeni isimleri parti kadrolarına katamayacak. Çünkü yeni isimlerin çoğu parti üyesi değil. Bu gerçek, Kılıçdaroğlu'nun elini kolunu bağlıyor. O da zorunlu olarak yeni yönetimi mevcut kadrolar içinden seçecek.
Aynı kaygıyı Önder Sav'ın yakın çevresi de söylüyor. Onlara göre yeni isimlere ihtiyaç var ama zaman yok. İşte bu nedenle partiyi coşturacak çarşaf liste değil, blok liste çıkartılacak. Bir anlamda "eskiyle yeninin sentezi" düşünülüyor. Sorun da bu sentezin nasıl yapılacağında. Kurultaya kısa süre kaldığı için il başkanları da blok listeden yana.
Kılıçdaroğlu, bu koşullarda parti içi ilk sınavına çıkıyor.
Mevcut siyasi partilere örnek olacak çarşaf listeyi askıya alan Kılıçdaroğlu'nun toplumda yarattığı değişim rüzgârını partiye taşıyıp taşımayacağını listeler açıklandığında göreceğiz.

Bir siyasetçinin yorumu

Ankara'ya gelmişken CHP'ye dışarıdan bakan siyasi çevrelerle de görüştüm. Herkes CHP'de Kılıçdaroğlu'nun ne yapacağını merakla izliyor. Çünkü CHP'deki değişim sadece CHP çevresini değil, AK Parti'yi de, eski merkez sağı da yeni partileşmeleri de derinden etkileyecek. Demokrat Parti geleneğinden gelen genç bir siyasetçi ile konuşuyorum, şöyle diyor:
"Siyaset sonuç alma sanatıdır. Bunun için de büyük düşünmek gerekiyor. Ama Baykalvari, 'küçük olsun benim olsun' diye düşünürse bir şey olmaz.
Bence Kılıçdaoğlu çok farklı bir oyun oynayacak. Henüz hayallerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bugüne kadar bize hayallerini gösterme fırsatı olmadı. Baykal da hayalsiz bir adamdı. Kılıçdaroğlu'nun kongrede ortaya koyacağı vizyon bu açıdan önemli."
Genç siyasetçi Kılıçdaroğlu'yla birlikte yaşanacak değişimi de şöyle anlatıyor:
"Yeni bir siyaset düzeni kuruluyor. Kılıçdaroğlu CHP'yi güçlü hale getirecek ama AK Parti'yi de CHP karşısında güçlü hale getirecek. Diğer siyasi partileri mümkün olduğu ölçüde azaltacak. İkili bir sisteme doğru gider Türkiye"...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA