Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

12 Eylül'de Dersim belgeseli

Önceki gün Dersim'de 1980 Askeri darbesinden sonra neler yaşandığını anlatan bir belgesel izledim. Genç yönetmenlerden Özgür Fındık'ın çektiği belgesel 12 Eylül askeri darbesinin işkenceci ve zulüm yapan yüzünden çok hayata müdahalesini konu alıyor.
O günleri iyi hatırlıyorum. Adı manşetlerden inmeyen bir Tunceli Valisi vardı; Kenan Güven. Emekli General Güven, 12 Eylül'ün diktatörü Kenan Evren'den aldığı icazetle Dersimlileri "adam etmek" için akla hayale gelmeyen baskı ve zulüm yapardı.
Yaklaşık 5 bin küçük çocuğun evlerinden alınıp, ülkenin başka şehirlerindeki İmam Hatip Okulları'na gönderilmesi ve sonra yaşanan hüsranı izlerken insan inanamıyor. Sanki tarih tekerrür etmiş gibi...
1937-38'de zorla Türkleştirme, 1980'de zorla Sünnileştirme. Bugünden 30 yıl önceye dönüp bakınca insanın içi acıyor. Yazık bu ülkeye...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA