Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Okullara zam yapmayın uyarısı

Özel eğitim kurumlarının geleneksel hale gelen toplantısı geçen hafta Antalya'da gerçekleşti. Türkiye Özel Okullar Birliği "Okulda Yenilenme" konusunu tartıştı. Ama toplantıya damgasını vuran konu özel okulların SBS (Seviye Belirleme Sınavı) dışında ayrı sınav yapıp yapmaları oldu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel okulların ayrı bir sınav yapmayacağını açıklayarak belirsizliği ortadan kaldırdı. Yeni düzenlemeye göre özel okullar istedikleri gibi öğrenci alacaklar. Bakanlık özel okulların SBS sonuçlarına göre veya 8'inci sınıf sonuçlarını baz alarak öğrenci alabileceklerini açıkladı. Böylece bir sınav daha tarihe karışmış oldu.
Şimdi Türkiye Özel Okullar Birliği toplanarak nasıl öğrenci alacaklarını açıklayacak. Öğrenci alımında bir birliğin oluşması mümkün görünmüyor. Bazı okullar şimdiden öğrenci başarısına göre öğrenci alacaklarını dillendirmeye başladılar bile.
Sınavların kalkması ile özel okulları tercih edecek öğrenci sayısında da bir azalma olacak. Açıkça söylemek gerekirse özel okulları zor bir yıl bekliyor. Özel Okullar Genel Müdürü Mehmet Küçük, bu konuda özel okulların dikkatini çekerek "2001 krizi Ocak'ta doruk noktasına çıktı. Bu kriz okullarımızın 2001'de yaptığı kayıtları etkilememiş, kayıt bir sonraki yılı etkilemişti, bu yıl olan öğrenci artışı ümide sevk ediyor ama önümüzdeki yıl da çok dikkatli olalım ben sizi uyarıyorum. Özel okulların bu uyarıya uyup uymayacaklarını zaman gösterecek.

Seviye Belirleme Sınavı
Özel okul sınavlarının kaldırılması yeni bir tartışmayı gündeme taşıdı.. İlköğretim 6,7 ve 8. sınıflarında yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın tek sınava dönüştürülmesi. Bilindiği gibi Anadolu liselerine girmek için 6,7 ve 8. sınıflarda yapılan SBS sınavlarındaki notlar ve okul başarısının ortalaması etkili oluyor. Bazı okullar öğrencilerin ve okulların başarıları düşmesin diye öğrencilere fazla not vermeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda soruşturma açtı. Bazı okullarda öğrencilere iki karne verildiği söylentileri kulaktan kulağa dolaşmaya başladı. Sonuç olarak 6. sınıftan itibaren yapılan SBS; öğrencilerin üç yıl boyunca dershaneye gitmesine neden oldu. Şimdi SBS'nin 8. sınıfta yapılması gündemde. 6 ve 7. sınıflarda yapılan SBS'nin Anadolu liselerine girişte etkili olmayacağı konuşuluyor. Böylece binlerce öğrenci küçük yaşlarda dershaneye gitmekten, veliler de 3 yıl boyunca dershanelere para ödemekten kurtulacaklar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA