Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Tek çözüm

Elinizden düşürdüğünüz, ayağınızın dibinde duran bir şeyi oda dışında aramazsınız, değil mi? Ama yanıtı besbelli soruya bilmece gözüyle bakmak huyumuz var bizim.
Son derin soruşturma konumuz: Mehmetçikler niçin intihar ediyor?
Askerlik yapmış her Türk erkeği bunun basit nedenini bilir: küçük rütbeli subay ve astsubay çoğunluğunun erlere ezici davranması. Hakaretin, tokadın, tekmenin rutin olması. Sinir sistemi bunu kaldırabilen delikanlılar dayanıyor, kırılgan bünyeliler bunalıma giriyor. Onur kaybı duygusu katlanılmaz olunca "Öleyim de ezikliği hissetmeyeyim" noktasına varılıyor.
Dün yirmi askerî mahkeme dosyasındaki araştırma sonucuna ilişkin haberi okuduysanız gördünüz: dosyaların 13'ünde er ölümünün nedeni dayak. Yüze tokat, karın bölgesine ve hayalara tekme atılmış. Öteki neden sözlü hakaret. (Küfürler cinsel içeriklidir. Genellikle anne hedef alınır).
Erler tüfeklerini çene altına dayayıp tetik çekiyorlarmış. Olayların tümünde intihar vakti gece nöbeti saatleri. Neden? O karanlık sessizlikte kendisiyle baş başa kalan er kendi onurunun "Ezikliğini sona erdir" çağrısını gümbür gümbür duyuyor da ondan.


***
Kıbrıs'ta görev yapmakta olan bir yedek subay asteğmen gönderdiği mesajda oradaki hakaret kurbanı erlerimizin perişanlığını somut örneklerle anlatıyor:
"Bir askerim, hem de çok sevdiğim bir askerim ağlayarak yanıma geldi. Bölük komutanı atışlara gitmesi için emir vermişti. Keza ben de gitmesini emretmiştim. Ama bölük astsubayı aynı gün tabur garajına gelmesini emretmiş. Askerim atışlara gitmeye hazırlanırken onunla karşılaşıyor. Durumu izah edemeden astsubay tekme tokat saldırıyor. Sonra bir ton küfür... Kendisini teskin edemedim. Sustum kaldım. Lanet ettim!
Bir astsubayın ilk geldiğim dönemde bana verdiği öğüt zaten kanımı dondurmuştu: 'Er o..... çocuğudur, anasını belleyeceksin.' Bölük komutanımıza 'Erleri nasıl hizaya sokarım' diye danıştığımda da 'Gerekirse dövmekten çekinme ama kuytu köşe bir yerde işini gör' emrini almıştım."
Peki, çözüm? Açık söyleyeyim: uyarı, ceza, eğitim falan işe yaramaz. Bileşik kaplar benzetmesini bilirsiniz. Geçenlerde parkta yürürken bir kadının küçücük çocuğuna "Gebertirim seni" dediğini duydum yine. Asteğmeni şaşırtan astsubay ve bölük komutanı da muhtemelen öyle yetiştirilmişler.
Kadınlar neden öldürülüyor, tribünler maçlarda neden yabanileşiyorsa, erler de o nedenle intihar ediyor.
Tek çözüm zaten yapılması gerekenin bir an önce uygulanması, zorunlu askerliğin kaldırılarak profesyonel ordu kurulmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA