Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Fren ayarı

Çabuk mu öfkeleniyorsunuz? Freniniz mi kopuk? Sinir sisteminizin kontrol mekanizmasında arıza var demektir. Nedeni de büyük olasılıkla B1 vitamini eksikliği. Buğdayın kabuğu sıyrılıp kepeği alınınca vitamini, minerali gidiyor. Siz kalan nişastayı tüketiyor veee... burnunuzda öfkeyle dolaşıyorsunuz.
Bunu bildiren bitkisel tedavi uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde 9 Şubat Sigara Bırakma Günü'nde yapılan toplantının asıl konusu ise tütün. Bakın neler söyleniyor orada:
"Sigara yeryüzünün en öldürücü salgın hastalığıdır. Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Başta Sigarayla Savaş Derneği olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve çok az sayıda parlamenterimiz uluslararası sigara kartellerinin yıldırma çabalarına karşı direnmekteler. O sayede Türkiye'de sigarayı bırakan kişi sayısında önemli artış yaşandı." (Rektör Prof. Dr. Yadigâr İzmirli).
"Parlamento sigara kartellerinin egemenliği altındaydı. Onlar asla bu işin peşini bırakmayacaklardır. Çünkü Türkiye'de 25 milyar dolarlık bir bütçeye hükmediyorlar. Bu miktarı hiç kimse bırakmak istemez." (Mütevelli Heyet ve Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın).
"Türkiye'de alınan önlemler dünyada örnek gösteriliyor." (Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Ekonomisi Koordinatörü Ayda Yürekli).
Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı da ilgili yasayı 1991'de Meclis'ten geçirirken yaşadıklarını anlattı: "Başladığımız zaman Türkiye'de her yerde sigara içiliyor. Kim olursan ol, duman içinde yaşamak durumundasın. Ulaştırma Bakanı Ekrem Pakdemirli ile İstanbul-Ankara seferi yapan uçaklardan birinde sigarayı yasakladık. Dünyada uçağa sigara yasağı getiren ilk ülke olduk."
Bütün bunlar alkol konusundaki tutumumu da yeniden gözden geçirmeme yol açtı.


***

Her akşam yemeğinde bir kadeh kırmızı şarap içerim (balık varsa soğuyup ağarır). İçkinin lokantada, otelde, uçakta yasayla yasaklanmasına ya da muhafazakârlık gayretiyle eleştirilmesine karşıyım elbette.
Ama toplumun kendi tercihlerinin devreye girmesiyle genel alkol kullanımı biraz azalırsa kötü mü olur? Şu ya da bu politikacı içki aleyhtarıdır diye o gelişime ille öfkelenmek mi gerekir?
Evet diyorsanız, düşünün lütfen: Allah vermesin, bir yakınınız içkili bir şoförün ya da eli bıçaklı bir sarhoşun kurbanı olsa, duygularınız değişmez mi?
"Hayır, alkol karşıtı her şeye yine de öfkelenirim" derseniz...
Daha çok B1 vitamini almanız yararlı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA