Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Ben, Auguste

Bir serginin çağrıştırdıkları / 1

Odaya çıkıp üstümü değiştirecek kadar bile sabrım yoktu. Valizi resepsiyona bıraktım, "Size zahmet odama gönderin" dedim ve dışarı fırladım.
Balzac, Chateaubriand, Lord Byron sokaklarının kesiştiği noktada bulunan otelimden sağa döndüm, 70-75 metre kadar yürüdüm. İşte Champs-Elysees Bulvarı.
Bulvarın batı ucundaki Arc de Triomphe de l'Etoile anıtı ile onu çevreleyen Charles de Gaulle Meydanı'nı arkama alıp doğuya doğru yürümeye başladım. İlk ışıkta bulvarın sağına geçtim.
Ne bir vitrine baktım, ne bir yerde oyalandım, dosdoğru 1.5 kilometre kadar ilerledim. Marigny Parkı'na varmadan hemen önceki köşe başında durdum. Grand Palais olanca heybetiyle karşımdaydı.
Başımı yukarı kaldırıp binanın cephesindeki dev bez afişi bir süre seyrettim. Afişi, 20 Nisan 1863'te Roma yakınlarındaki Prima Porta'da, Livie'nin villasında bulunan, şimdi Vatikan Müzesi'nde korunan ve sergi için Paris'e getirilmiş olan 229.5 santimetre yüksekliğindeki bir mermer heykelin fotoğrafı süslüyordu. Ve altında bir cümle: "Ben, Auguste, Roma İmparatoru."
Gülümsedim; "Onca yolu seni görmek için göze aldım, Paris'e sadece senin için geldim sevgili İmparatorum" diye mırıldandım.
Grand Palais önünde uzayıp giden kuyruğa girdim, yarım saat kadar sonra sıram geldi, biletimi aldım. Ve Roma'nın en muhteşem döneminde 5 saat sürecek yolculuğa çıktım...

***

Gaius Julius Caesar Augustus, ya da kısaca Auguste, Milattan Önce 23 Eylül 63'te doğdu, Milattan Sonra 19 Ağustos 14'te öldü. 76 yıldan fazla yaşadı.
Doğumunun 2.000'inci yıldönümü 1937'de kutlandı. Mussolini dönemi İtalya'sında.
Ölümünün 2.000'inci yıldönümünde ise bu yıl, 2014'te Roma ve Paris'te düzenlenen sergilerle anılıyor.
Auguste, 76 yıllık hayatının 41 yılında (M.Ö 27 ile M.S. 14 arasında) Roma'yı yönetti. İlk imparator olarak. Onun kurduğu düzen sayesinde Roma 500 yıl bilinen dünyaya hükmetti. Dahası, onun sistemini benimseyen Bizans İmparatorluğu da, Batı Roma'nın çöküşünden sonra 1.000 yıl daha ayakta kaldı.
Ne tuhaf...
Doğumunun 2.000'inci ve ölümünün 2.000'inci yıldönümleri arasında geçen 77 yılda ise dünyada nice imparatorluklar tarihe karıştı: Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa sömürge imparatorlukları.
Yine İmparator Auguste'ün hayatı kadar geçen sürede dünyamızda nice devletler doğdu... Kaç dersiniz? 120'den fazla!
İmparator Auguste'ün doğumunun 2.000'inci yıldönümünün kutlandığı 1937'de dünya sorunlarına barışçıl çözüm adresi olan Milletler Cemiyeti'nde 63 devlet temsil ediliyordu.
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1945'te, Milletler Cemiyeti'nin yerini alan Birleşmiş Milletler 51 devlet tarafından kurulmuştu. Bugün ise BM'de 194 devlet temsil ediliyor.
Oysa Auguste döneminde dünyada bir "Urbi" vardı; yani Roma. Bir de "Orbi"; yani Roma'nın dışı.

***
5 saat sonra Grand Palais'den çıkarken, o dev bez afişe bir daha baktım. Auguste sanki dile gelip sordu:
- Nerelisin?
- Anadolulu.
- Fırat'ın doğusundan mı, batısından mı?
- Batısından.
İmparator Auguste'ün ikinci soruyla ne kastettiğini yarına bırakayım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA