Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Günah keçisi otomotiv yine ihracatın lokomotifi

2009 yılının ihracat şampiyonları açıklandı. 5 yıldan bu yana alışık olduğumuz bir tablo yine tekrarlandı. İhracat şampiyonu firmalar arasında otomotiv sektörünün ağırlığının hissedildi.
En çok ihracat yapan ilk 10 şirket arasında 4 otomotiv firması girerken, Oyak Renault 2009'da 3 milyar 12 milyon dolarlık ihracatla yeni şampiyon oldu. Ford Otosan 2 milyar 81 milyon dolarla üçüncü, Tofaş dördüncü olurken, Toyota yedinci sırada yer aldı. Otomotiv sektörü 2005 yılından itibaren en çok ihracat yapan şirketler sıralamasında ağırlığını hissettiriyor. 2005 yılında büyük bir atağa kalkan Toyota ihracat şampiyonu olmuş, Ford Otosan ise ikinci sırada yer almıştı. Daha sonraki yıllarda da otomotiv ilk sıralardaki yerini korudu. 2006'da Toyota ikinci, Ford üçüncü oldu. 2007'de ise Ford Otosan birinciliği ele geçirdi. O yıl Toyota üçüncü sırada yer aldı. 2008 yılında ilk üç en büyük ihracatçı sıralamasında iki otomotiv şirketi yer aldı. Ford Otosan ikinci, Oyak Renault ise üçüncü oldu.

Lokomotif sektör

Türkiye'de otomotiv sektörü bundan sonra da en büyük ihracatçılar sıralamasında ilk sıralarda yer almaya devam edecek. Kimi zaman marka yaratamadığı için eleştirilse, cari açığın günah keçisi ilan edilse de, otomotiv Türkiye'nin lokomotif sektörü unvanını kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor. Türk ekonomisinin büyümesinde, ihracatının artmasında önemli rolü olan otomotiv sektörü çalışanlarına, patronundan, yöneticisine, mühendisinden işçisine hepsine teşekkür borçluyuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA