Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotivde beyaz yakalıların sayısı artıyor

Geçen yıl küresel kriz nedeniyle birçok çalışan işsiz kaldı. Hemen hemen tüm sektörlerde yaşanan işten çıkarmalar, otomotiv sektöründe de gerçekleşti. Türk otomotiv sektörünün en büyük firmalarını aynı çatı altında toplayan Otomotiv Sanayi Derneği'ne (OSD) üye işyerlerinde işten çıkarılanların sayısı 5 bin 569 kişiyi buldu. 2008'de 45 bin 153 olan çalışan sayısı 39 bin 548 kişiye indi. Ancak, OSD rakamları işten çıkarmaların 2009 yılına özel olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü otomotivde işten çıkarmalar 2008'de başlamış. 2007'de 46 bin 261 kişi olan çalışan sayısı 2008'e girerken yaklaşık bin kişi erimiş. İki yıldır yaşanan işten çıkarmalarla birlikte otomotiv sektöründe çalışanların sayısı dört yıl önceki rakama gerilemiş oldu.

Mavi yakalılar işsiz kaldı

Otomotivde işten çıkarmaların özellikle mavi yakalılar ağırlıklı olduğu görülüyor. Bir ayrıntı var ki bu Türk otomotiv sektörünün Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştığını ortaya koyuyor. 2008 ve 2009'da mavi yakalılar işten çıkarılırken, aynı işyerlerinde mühendislerin sayısı artmış. Bugün OSD üyelerinin iş yerlerinde toplam 3 bin 363 mühendis, bin 59 idari mühendis çalışıyor. 2005'te mühendislerin sayısı 2 bin 390, idari mühendislerin sayısının da 840 olduğu hesaplandığında, Türk otomotiv sektörünün yönünü değiştirdiğini gösteriyor. Türkiye, dünya otomotivinin üretim üssü değil, aynı zamanda teknoloji ve Ar-Ge üssü olmaya doğru yol alıyor.
Ancak 2010'daki gelişmeler otomotivde işten çıkarmaların yaşanmayacağını hatta yeni işçi alımlarının olacağını gösteriyor. Birçok firma, siparişlere yetişmek için vardiya sayısını artıracağını ve yeni yatırımlar için işçi almaya hazırlandığını açıkladı. Bu sevindirici gelişme.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA