Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Yabancı ortaklar Türkiye'nin marka olmasını istemiyor

50 yıllık bir geçmişe sahip Türk otomotiv sektörü ne yazık ki bir marka yaratamadı. Türkiye ile aynı dönemde otomotiv sektörüne yatırım yapmaya başlayan Güney Kore gibi olamadı. Yabancı ortakların lisansıyla montaj üretimden, kendi markasına geçiş yapamadı. Yüzde 100 yerli sermayeli bir iki firma dışında marka yaratamadı.
Ancak, şimdi yeni bir marka daha doğuyor. Peugeot, Citroen, Renault Trucks ve Hyundai gibi otomotiv devlerine fason üretim yapan Karsan, otomotivde bir Türk markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. J Serisi minibüsün fikri mülkiyet haklarını alan Karsan, baştan aşağı yenilediği J10'da Karsan markasını kullanmaya başladı. CEO Murat Selek, bunun bir başlangıç olduğunu yakın gelecekte yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde Karsan markalı ürünler ile yer alacakları müjdesini verdi.
Hızla bir marka olma yolunda ilerleyen Karsan'ın markalaşma konusunda en büyük avantajı ise yabancı ortağı olmaması. Selek de bunun altını çiziyor: Yabancı ortaklıklarda kendi başınıza bir şey yapamazsınız. Ortağınızın izin verdiği ölçüde hareket edebilirsiniz. Biz kendi göbek bağımızı kendimiz kesiyoruz. En büyük avantajımız bu.
Türkiye, otomotivde önemli adımlar attı. Bunlar dev otomotiv markalarının yatırımları ile gerçekleşti. Ancak, ne yazık ki bunu bir adım ileriye taşıyamadık. Yabancılar, Güney Kore'de olduğu gibi rakip yaratmak istemedi. Düne kadar Ar-Ge çalışmalarına bile izin vermedi. Bizimkilerde isteksiz davrandı. Kendi markamızı geliştiremedik.
Hâlâ bir umut var. İnanmak istiyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA