Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Oto sayısı komşulardan az ama ilgi yüksek

Türkiye'de otomobil sahipliği dünya ortalamalarının çok altında. Bırakın nüfusu büyük zengin ülkeleri, komşularımızda bile bizden daha fazla motorlu taşıt aracı var. Türkiye'de motorlu taşıt araç sayısı 14 milyonun üzerinde. Bin kişiye düşen araç sayısı ise komik. Türkiye'de bin kişiye düşen araç sayısı 144 adetken, Almanya'da 610 adet, İspanya'da 493 adet, komşu Bulgaristan'da 361 adet, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da ise 510 adet. Ancak 72 milyon nüfuslu Türkiye, sahip olduğu pazar potansiyeliyle otomotiv üreticilerinin iştahını kabartıyor. Buna bir de Türklerin otomobil sevgisi eklenince, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor.

MARKA SAYISI ARTIYOR
Pazarda bulunmayan otomotiv markaları Türkiye'ye akın ediyor. Türkiye'de satılan markaların sayısı son 5 yılda 39'dan 60'a yükseldi. Markalarla birlikte model sayısı da arttı. 2005 yılında 39 markanın 323 farklı modeli Türkiye'de satılırken, bugün 60 markanın 400 modeli Türk otomobil severlerin beğenisine sunuluyor.

YENİ MARKALAR SIRADA
Son olarak Infiniti, Geely, Cherry, Mahindra, DFM, Samand Türkiye pazarına giriş yapan yeni markalar arasında yer alıyor. Bazı markalar ise Türkiye'ye giriş için gün sayıyor. Great Wall, BYD, Aston Martin Türkiye'de satılacak yeni markalar olacak. Zaten kıyasıya bir rekabetin yaşandığı Türk otomotiv pazarı, daha da kızışacak gibi görülüyor.

Bin kişiye düşen araç sayısı
Ülkeler Adet
Türkiye 144
Yunanistan 510
Almanya 604
İspanya 493
Bulgaristan 361
Polonya 391
Macaristan 343

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA