Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Türk Kahvesinde devrim..

CAROLİNE Koç ve Banu Yentür, harika bir işe imza atmışlar.. Türk Kahvesi'nde devrim..
Türk Kahvesi deyince, akla tek bir tat, lezzet gelir.. Sağlık ve tiryakilik sadece şeker farkı yaratır.. Sade, az, orta ve şekerli..
Amerikan ve İtalyan kahve makineleri ortalığı sarınca, mangala cezve sürerek yapılan Türk kahvesi, köy kahvelerinde bile unutulur hale gelmişti. En ünlü restoran ve kafelerde Türk kahvesi içemez olmuştuk. Bu sırada Yunanistan konuya sahiplenmiş, "Cafe Greek" dünyayı sarmaya başlamıştı, oysa.
Arçelik'in bulduğu harika Türk Kahvesi makinesi, bizde ilk devrim oldu. Bir tasarım harikası makine, tek dokunmayla, bire bir Türk kahvesi yapıyordu. Her kafe bu makinelerden koydu dükkanına.. Artık Espresso içmek zorunda değildik..
Makine, Türk kahvesi tüketiminin bir kaç yılda misli misli katlanmasına sebep oldu. Türk kahvesi üretenler bu hızlı artışa hazır değildiler.
Artık ne buluyorlarsa kavuruyor, çekiyor ve satıyorlardı.. İçtiğim kahvenin lezzeti belirli şekilde düşmeye başladı.
Selamlique işte tam bu sırada geldi.
Caroline Koç ve Banu Yentür, geleneksel tad üzerinde oynamaya cesaret ettiler. Arabica çekirdeklerini daha az kafeinli, daha rahat, daha çok içilir hale getirdiler.. Onunla kalmadılar, dünya kahve piyasasına, çok daha hızlı girmek, bu müthiş rekabet alanında her ağız tadı ile savaşmak için, Türk kahvesine yeni lezzetler kattılar.
Tarçınlı, okkalı (Yoğun) , çikolatalı, damla sakızlı, kakuleli Türk kahveleri de yaptılar. Hazır poşetler tek içimlik. Sade, az ve orta şekerlileri var.
Tam on gündür, geleneksel, tarçınlı ve damla sakızlıları deniyorum.. Geleneksel harika.. Diğer tatlar, gelenekçileri isyan ettirebilir.. Etsinler.. Zamanında gelenekçilerin Modern Folk Üçlüsü'ne "Türkülerimizi rezil ediyorlar" diye nasıl karşı çıktıklarını, TRT'de nasıl yasaklattıklarını biliyorum.. Kim kazandı, sonunda?.
Koç ve Yentür, Türk kahvesini dünyaya yaymak için yola çıkmışlar üstelik. Londra'nın ünlü Harrods Mağazasında ilk dükkânlarını açmışlar bile.. Sırada Beyrut varmış.. Ondan sonra gidebildikleri kadar..
Dünya rekabet piyasasında zengin kahve menüsü önemli..
Devrimcileri kutluyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA