Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yakınsak Evrim!.

2003 yılında Hawaii'nin adalarından birinde, erkek cırcır böcekleri, ses çıkartma yeteneklerini kaybetmiş olarak doğmaya başladılar. İki yıl sonra bir başka adadaki erkek cırcır böcekleri de sessiz doğar oldular.
Bilim adamları o zaman bunun bir kalıtımsal değişim olduğu ve ilk adadaki değişmiş sineklerin bir şekilde öbür adaya da ulaştığı şeklinde açıkladılar.
Ama araştırmayı da sürdürdüler. Çünkü Okyanusya, Avustralya dahil, dünyanın pek çok yerindeki ayni tür cır cır böceklerinin hiç birinde bu sessizleşme değişimi görülmemişti.
Sonunda çok şaşırtıcı gerçek ortaya çıktı..
Erkek cır cır böcekleri, kanatlarını birbirlerine sürterek ses çıkartıyorlar.
Şarkılarının gerekçesi, dişilerini cezbetmek..
Ama cezbettikleri birileri daha var..
Hawaii adalarında görülen minnacık bir parazit sinek.. Bu sinek sesini duyup üzerine konduğu cırcır böceğinin üzerine yumurtluyor. Çıkan larvalar da böceği öldürüyor.
Türlerin evrim sebebi, yaşamı sürdürebilmek. Hani Darwin'in dediği Survival!.. Erkek cırcır böcekleri sustukları zaman, o parazit sinekten kurtulduklarını görünce, evrim başlıyor.. Sinek susuyor.
Onun yumurtalarından çıkanlar da, sessiz doğuyorlar..
İki adadaki evrim, birinden ötekine taşınma ile olmuyor yani.. Ayrı ayrı evriliyorlar Cırcır böcekleri, hayatta kalabilmek için..
Peki dişileri nasıl elde ediyorlar o zaman?.
Doğaya bakar mısınız?.
Erkek cırcır böceklerinin tümü evrim geçirmiyor. Bir bölümü hala sesli kalıyorlar ve iki işe yarıyorlar. Birincisi.. O parazit sinekler de onlar sayesinde yaşama devam ediyorlar. İkincisi.. Sessizleşen erkek cır cır böceği, öten türdaşının etrafında dolanarak, ona koşan dişilerden yararlanıyor ve türünü sürdürüyor..
Bilim adamları, çok kısa zamanda gerçekleşen bu hızlı değişime "Yakınsak Evrim" adını verdiler..
Hawai'nin cır cır böcekleri, gözle görünen bir evrim yaratarak, Darwin'e yeni kanıt oldular.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA