Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Tedavi seçenekleri neler?

Destek çorapları: Gerek kılcal damar varislerinin gerekse daha büyüklerinin ilerlemesini engellemek ve yarattıkları şikâyetleri azaltmak için en etkili ve basit yol, destek çoraplarıdır.

Lazer tedavisi: Lazer tedavisi ile kılcal ve küçük damarlar tedavi edilir. Işınlarca taşınan ısı enerjisi damarlarda yoğunlaşır ve nedbe dokusu oluşturarak varisli damarların kapanmasını sağlar.

Yaşamı düzene sokma: Kilo verme, düzenli yürüyüş varisin yarattığı şikâyetleri rahatlatabilir. Eğer ayaklarda şişme problemi oluyorsa, tuzu azaltarak vücutta su birikmesi kontrol altında tutulabilir. Ne zaman fırsat olursa bacakları yukarı kaldırmak, kanın geri dönüşünü kolaylaştırır.

İğne ile skleroterapi: Sklerozan tedavi de denilen yöntemin amacı varisleşmiş damarları büzüştürerek ortadan kaldırmaktır.

Cerrahi ile damarın çıkarılması: Skleroterapi ya da lazerle halledilemeyen büyük damarlar için cerrahi yöntem alternatif bir yoldur. Standart işlem hasarlı damarın iki ucu bağlandıktan sonra çekilip çıkarılmasıdır. Yüzeyden giden damarlar genel anestezi gerektirmeden lokal anestezi ile kısa sürede çıkarılabilir.

Endovenöz lazer: Bu yöntem de cerrahi için uygun olan büyük damarların tedavisi için kullanılır. Yeni bir tekniktir; lazer bu sefer dışardan değil damarın içinden verilir. İnce bir lazer uygulayıcı varisli damarın içine sokulur ve belirli aralıklarla enerji verilerek geri çekilir. Böylece damarın büzüşerek kapanması sağlanır.

Radyofrekans uygulaması: Yöntem endovenöz lazere çok benzer fakat bu sefer verilen lazer değil, radyofrekans enerjisidir. Bu yöntem zaman zaman cerrahiye tercih edilebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA