Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE FERHANGİL

Şort'tan başkası hikâye

Bu sezonun en hit parçası, şortlar. Modacıların iddiasına göre şortlar mini eteklerin de, elbiselerin de tahtını sallıyor

Bundan dört yıl önce İngiliz aktris Sienna Miller, 1960'ların stil ikonu Edie Sedgwick'in hayatının anlatıldığı Edie (Factory Girl) filmini çekerken, dönemin kostümlerine gönderme yapmak için giymişti en radikal şortu. Miller, filmin Londra galasına da bacaksız korseyi andıran siyah bir şortla katılmıştı. İngiliz basını duruma alışamamış, Miller'a 'Yuh donla çıksaydın,' tarzında bir tepkiyle yaklaşmıştı. Ama sokak modası durumun ciddiyetini anlamış, farklı görünme niyetindeki pek çok insan mini şortların peşinden mağaza mağaza dolaşmaya başlamıştı. Yine aynı dönemlerde Kate Moss, Glastonbury Müzik Festivali'nde mini jean şortu ve plastik, Hunter botları ile görüntülenmiş; mininin, daha da önemlisi şortun önünü her ortamda açmıştı. Moss'un hippi görüntüsü Los Angeles'taki stil danışmanlarına ilham vermiş ve Rachel Zoe başta olmak üzere pek çokları Hollywood ünlüsü müşterilerini yırtık mini jean şort ve bandana ile dolaştırmaya başlamıştı. Ama 'Bugün işim yok, rahat hareket edeyim,' durumlarında kullanılan şortun, bu kadar ciddi bir mertebeye oturacağını, onlar da tahmin etmezdi sanırım. Çünkü şort 2010 yazında elbiseden, pantolondan ve etekten daha önemli; gündüz ve gece farkı gözetmeksizin her kıyafetin başlangıç noktası. Jean, keten, pullu, payetli fark etmiyor; kısalığına, uzunluğuna, bermuda, mini oluşuna, kesik, dikişli, katlı kesimine bakılmadan her tarzda şorta sahip olmak bu yazın en önemli görevi haline getiriliyor. Uluslararası moda endüstrisinin nabzını tutan Women's Wear Daily (WWD) gazetesi şortla ilgili uzun bir makale yayımladı. Dünya genelinde, kış sezonu boyunca taytlar, opak çoraplar ve botlarla kullanılmaya başlanan şortların, yaz aylarının gelmesiyle büyük bir patlama yaşadığına değinen WWD, Amerika'daki hemen tüm mağazaların şort satışlarının onlarca kat arttığının altını çiziyor.

EN GÖZDESİ, JEAN MODELLER
İşi bilenler bu yazın en 'hit' parçasının şort olacağı konusunda birleşiyor. Kokteyllerden plajlara, ofislerden barlara kadar bu yaz her yer farklı tarzlarda şortlarla dolup taşacağa benziyor. Ofise diz üzeri duble paçalı, yumuşak kumaşlı, tercihen ipek bermudalar; şık kokteyllere orta boy, canlı renkli dar kesimli veya deri şortlar, günlük kullanıma illa ki ucu yırtık, mini jean şortlar ve gece için de payetli, ultra mini modeller var. Sezonun en çok satanı ise mini jean şortlar. Hangi şort modelini seçeceğinize ise siz, bir de bacak kalınlığınız ve basen ölçünüz karar verecek. Zira Avrupa ve Amerika'da en çok satanlar listesinin başında bulunan ultra mini, yırtık jean şortu giyecek babayiğidi ben kendi çevremde göremiyorum. Belki siz giyersiniz, kim bilir?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA