Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Haber metni yazarken dikkat!

NTV spikeri Ahmet Arpat geçenlerde bir haber metnini canlı yayında okurken çok zor anlar yaşadı. Haber, Afrika kökenli turistlerin Beyoğlu'ndaki esnafı sahte dolarlarla kandırmalarına ilişkindi. Haberde geçen 'önceden işaretledikleri' kelimelerini spiker bir türlü söyleyemedi.
Tam dört kez, 'işaretledikleri' kelimesini doğru telaffuz etmeyi deneyen ama her seferinde başarısız olup sonunda kendi kendisine gülen Arpat, 'işaretedikleri' diye kelimeyi ağzında yuvarlayıp haberi tamamlayabildi.
Spikerin canlı yayında okuduğu haber anonslarına, haber merkezlerinin teknik lisanıyla 'kam-spiker' denir. Haber görüntüsü devam ederken spikerin canlı yayında yaptığı seslendirmeye ise 'DSF' adı verilir. Her ikisinin de editörler tarafından son derece titiz bir şekilde kaleme alınması gerekir.
Özellikle telaffuz edilmesi zor, tekerleme gibi birbiri ardına gelen benzer kelimelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
NTV editörleri keşke 'işaretledikleri' kelimesinin yerine 'işaret koydukları' yazıp spikerlerini ateşe atmasalardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA