Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Hangi menisküs ameliyat edilir?

Bir aydır sağ dizimden ağrı çekiyorum. Menisküs teşhisi kondu. Kimi doktorlar ameliyat öneriyor, kimisi de iyileşeceğini söylüyor. Ne yapmalıyım? S.A./İstanbul
Menisküsteki yırtığın yeri, tedavi yönteminde dikkate alınan en önemli etkendir. Menisküs dokusu kırmızı ve beyaz bölge diye ikiye ayrılarak tarif edilir. Kırmızı bölgedeki yırtıklar, kan damarları bol olduğu için kolay iyileşir.

BEYAZ BÖLGEYE AMELİYAT
Kanlanmanın iyi olmadığı beyaz bölgede ise kendi kendine iyileşme ya da tamirden fayda bulma oranı düşüktür. Eğer yırtılan parça diz boşluğunda serbest kalırsa, dizin kilitlenmesine sebep olur. Tedavide daha çok cerrahi olarak kısmi menisküs çıkarılması uygulanır. Bunların yanında yırtığın enine, boyuna ya da çapraz olması da tedaviyi belirlemekte önemlidir. Boyuna olanlar kendi haline bırakıldığında ya da basit tamir ile daha kolay iyileşir. Öte yandan, her dizde iki tane olan menisküslerden; dizin dış tarafında olanı, içtekine göre kendini daha kolay toparlar.

ASTIMLI KADIN HAMİLE KALIRSA
Ben astım hastasıyım, ilaç kullandığım sürece sıkıntı çekmiyorum. Gebe kalırsam ilaç çocuğa dokunmaz mı? M.G./Bolu
Öncelikle astım ataklarınızı ortaya çıkaran sebeplerden uzak durmaya çalışın. Örneğin; astımı alerjenler tetikliyorsa, bu maddelerden uzak durmak sizi astım ataklarından koruyabilir. Eğer ev hayvanlarına alerjiniz varsa, onları eve sokmayın. Yapılması gerekenler, hamile iken daha büyük özenle uygulanmalıdır. Çeşitli araştırmalar; gerektiği hallerde ilaç kullanmanın, kullanmamaya göre bebeğe ve anneye daha az zararlı olduğunu göstermiştir. Çoğu doktor; nefes yolu ile sadece akciğerlere giden ve sistemik dolaşıma katılma oranı az olan ilaçların bebeğe zararının olmadığına inanır. Buna karşın bazı yüksek etkili ilaçların dozlarının ayarlanması ya da başka ilaçların kullanılması gerekebilir.

DÜŞÜK TANSİYON CİDDİ BİR HASTALIK MI?
Kendimi bildim bileli tansiyonum 8'in üzerine çıkmaz ama bu durum beni rahatsız da etmez. Bu hastalık mı? K.F./Van
Düşük tansiyonu, kronik ve aniden başlayıp hastalığa bağlı olan diye ikiye ayırabiliriz. Sizin de yakındığınız kronik düşük tansiyon; hekimlerce hemen hemen hiçbir zaman ciddi bir tıbbi problem olarak değerlendirilmez. Normal tansiyonu 12/8 olarak kabul edersek, düşük tansiyon tanısı 9/6'nın altında konulur. Sporcularda bu durum sağlıklı bir kalp-damar sisteminin işareti olarak kabul edilirken; diğer insanlarda baş dönmesi, dengesizlik, görüntünün bulanıklaşması gibi şikayetler ortaya çıkarabilir. Ani hareketler tansiyon düşüşlerini belirginleştirir. Bunların yanında genetik eğilim, yaşlanma ve ilaçlar da tansiyonu düşürebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA