Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çerkezlerin meşhur mantısı Psihaluj

Oldum olası etnik ve yöresel mutfaklara ilgi duymuşumdur. Yeni tanıştığım birine hemen memleketini sorar, köklerinin nereden geldiğini bulmaya çalışırım.
Farklı yemek kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak, onların sofra adetlerini, bayram geleneklerini öğrenmek tuhaf bir ilham veriyor bana. Hem öğrendiğim reçeteleri orijinaline sadık kalarak uygulamak istiyorum, hem de tat birleşimlerinin verdiği ilham ile damak hafızamı geliştirecek deneysel yemekler yapıyorum.
Bugün sizin için uzun zamandır aklımda olan, Çerkez mantısı olarak bilinen Psihaluj yaptım. Çerkez peyniri ile yapılanı tam bir şaheser belki ama ben patatesli olanı tercih etttim. Kafkasların meşhur hıngeli, Çerkezlerde kapanış şeklinin farkı ile Psihaluj ismini almış. Hem Rus, hem de Türk etkisinin görüldüğü Çerkez mutfağında et ve süt ürünlerinden yapılan şahane yemeklere sıkça rastlamak mümkün.
Çerkezler; pasta adını verdikleri, ufak darı ya da mısır unundan yapılan lapayı tercih ediyorlar.
Taze eti haşlayarak elde ettikleri ve lepsi adını verdikleri bir et suyu yapıyorlar. Karabiberle birlikte eti haşlayarak tüketmeyi de çok seviyorlar.



Çerkez tavuğu diye bildiğimiz ve bayat ekmek, ceviz, sarımsak, tavuksuyu, haşlanmış tavuk etiyle yapılan ezme, aslında Çerkez tavuğu değil. O şahane mezenin adı, yalancı Çerkez tavuğu.
Çerkezlerin yaptığı orijinal yemeğin içinde acuka denilen salçalı, cevizli bir ezme var. Çerkez tavuğu, daima pasta ile yeniyor.

Çerkezler, Psihaluj'un hamurunu açtıktan sonra, kareler halinde kesip içine peynir koyuyor. Ardından üçgen şeklinde kapatıp kızgın yağda kızartıyorlar.
O zaman ismine haluz yada haluj diyorlar. Peynirli puf böreğine benziyor ve enfes bir lezzeti oluyor.
Haluj, yanında yoğurt ile servis ediliyor.
Çerkezce'de psi, su anlamına geldiği için, suda haşlanan mantılara Psihaluj ismi veriliyor.



PÜF NOKTASI
Haşladığınız Psihaluj'ları ertesi gün de tüketmek isterseniz, bu defa kızartarak servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
Psihaluj'ları haşlarken, kaynayan suya biraz sıvı yağ ilave ederseniz mantılar birbirine yapışmaz.



YAPILIŞI:
Hamur malzemelerini orta sertlikte bir hamur oluşturabilecek şekilde yoğurun. Üzerine bir mutfak bezi örterek bekletin.
İç malzemesinin hazırlanması için patatesleri haşlayın.
Soğanları rendeleyip orta ateşte soteleyin ve salçayı ilave edin. Haşladığımız patatesleri ve baharatları da ekleyip hepsini ezin. Soğumaya bırakın.
Dinlenmiş hamuru küçük bezelere ayırıp olabildiğince ince bir şekilde açın.
Çay bardağı ile daireler kesin.
Ortasına patatesli harçtan koyarak, fotoğrafta göründüğü gibi pileli şekilde kapatın. Zaten hamur esnek olduğu için pileli şekli vermek hiç zor olmayacaktır.
Tuz ilave edilmiş kaynayan suya atarak haşlayın.
Servis ederken sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı ile servis edin.

HAMUR İÇİN:
4-5 su bardağı un
1 yumurta
Ilık su
Tuz

İÇİ İÇİN:
5 orta boy patates
2 orta boy soğan
Tuz
Kuru nane
Karabiber
Tatlı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı biber salçası

SOS İÇİN:
Sarımsaklı yoğurt
2 kaşık tereyağı
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA