Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Türk mutfağına modern yorum

Hepinize iyi pazarlar. Bu pazar, benim için çok eğlenceli bir yazı ve anektod ile karşınızdayım. İdilika'nın Mutfağı olarak bugün Kanyon'daki Nev Lokanta'nın mutfağına konuk oluyorum. Nasıl mı konuk oldum? Kısaca anlatayım.
Yeni ve deneysel mutfaklara ve kulaktan kulağa hızla yayılan lezzetlere çokça meraklı olan bendeniz İdilika, arkadaşlarımla bu lokantanın yolunu tuttum. Normal bir müşteri gibi oturmuş, geleneksel Türk mutfağına kattıkları modern yorumları tadarak gözlemliyordum ki, sahipleri Mehmet Aydın ve Ahmet Aydın beni sektörden tanıdılar. "Mutfağınıza girmek istiyorum" dedim. Başka bir gün mönülerinden seçtiğim birkaç lezzeti beraber yapmak için sözleştik. Benim elimin değdiği tabaklar hangi masada, kimler tarafından yendi, mutfaktan çıkıp takip edemedim ama mutfaklarında aktif rol almak beni çok heyecanlandırdı.

İŞİN MUTFAĞINDAN GELMEK FARKLI
Ahmet ve Mehmet Aydın Kardeşler'in mutfak merakı, Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. Büyük büyükbabalarının sarayda helvahanede görev almışlığı bile var. Ailelerinden aldıkları bu geleneği üniversiteyi bitirir bitirmez sektöre adım atarak devam ettirmişler. Dolayısıyla bu ekstra orijinal mönünün hazırlanmasına katkıları yadsınamaz.
O gün onlar da benimle beraber mutfağa girdiler. Hem çok eğlendik, hem de yaptığımız yemeklerin müşteriler tarafından beğenildiğini duyunca çok mutlu olduk.

MUTFAKTAN İDİLİKA ÇIKABİLİR
Bundan böyle karar verdim, çok beğendiğim işletmelerin mutfaklarına önlüğümü takıp uygun adım giriş yapacağım. Hatta sokak lezzetlerinin yapımına da merak saldım, imalathanelere girip yerinde incelemek istiyorum. Bugünlük benden bu kadar. Soru ve görüşlerinizi lütfen benimle paylaşın. Bana idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

Bademli cacık külleme
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süzme yoğurt
2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı file badem
2 adet salatalık
Tuz

YAPILIŞI: Mümkünse sivri biberleri külde közlüyoruz. Minik minik doğruyoruz. Salatalığın kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Yoğurtları karıştırıyoruz. File bademleri kavuruyoruz. Yoğurt, salatalık ve biberi bir kasede karıştırıp kavrulmuş file bademler ve zeytinyağı ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
File bademleri isterseniz kızgın yağa atıp çıkarabilirsiniz.

Beğendili kebap
3 adet kebaplık patlıcan
1 kaşık un
1 kaşık tereyağı
1 kaşık ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
KEBABI İÇİN:
250 gr. tas kebaplık doğranmış dana eti
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
1 adet yufka

YAPILIŞI: Patlıcanları yanacak noktaya gelinceye dek közlüyoruz ve kabuklarını soyuyoruz. Bir tavaya yağları koyuyoruz ve unu kavurmaya başlıyoruz. Közlediğimiz patlıcanları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz ve azar azar süt ilave ediyoruz. Baharatlandırıp altını kapatıyoruz. Etleri kaynar tuzlu suya atıp bir dakika haşlıyoruz ve alıyoruz. Kapaklı bir tencerede çok az yağ ilavesiyle önce salçaları kavuruyoruz, sonra etleri ilave edip en kısık ateşte ağır ağır pişiriyoruz. İhtiyaç halinde kaynar su ilave ediyoruz. Son olarak tuz ilave ediyoruz. Bir yufkayı, yemek tabağını kalıp alarak etrafından kesiyoruz. Derin bir tencerede yağı kızdırıyoruz ve daire şeklindeki yufkayı içine atıyoruz.
Tam bu esnada elimize bir kepçe alıp ortasından bastırıyoruz ve tabak şeklini almasını sağlayıp arkalı önlü kızartıyoruz. Yufka tabağın içine önce beğendiyi, üzerine salçalı eti koyup közlenmiş domates ve közlenmiş biberle servis ediyoruz.
İdilika yorumu: Ben daima patlıcan beğendinin içine bir yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi ilave ediyorum. Kokusu ve lezzeti fark yaratıyor. Siz de deneyin.

Haşhaşlı esmer şekerpare
1 kg. un
500 gr. margarin
400 gr. pudra şekeri
100 gr. irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
50 gr. kakao
150 gr. toz fındık
6 adet yumurta
Mavi haşhaş
ŞERBETİ İÇİN:
1 ölçü şeker
1 ölçü su
Limon suyu

YAPILIŞI: Bütün malzemeyi yoğuruyoruz. Avucumuzun içinde yuvarlayıp haşhaşa buluyoruz. Tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbeti kaynatıyoruz, kaynayınca içine biraz limon sıkıyoruz. Çıkan şekerpareleri her ikisi de sıcakken şerbetleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA