Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Turp gibi lezzetler

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda içerdiği birçok vitamin yardımı ile sağlık açısından inanılmaz faydaları olan, tezgahlarda pembe pembe bizlere gülümseyen turpu işliyoruz.
Özellikle yemeklerimde sık sık kullandığım bebek turplar, hem sunum olarak görüntüsüyle, hem de yemeklerin ve salataların besleyici etkisini artırmaya yönelik şifalı yönleriyle mutfağımda vazgeçilmez olmuştur. Turp son derece serttir ve rendeleyerek ya da incecik doğranarak tüketilebilir. Çiğ olarak tüketilmesi her zaman daha sağlıklıdır.

ŞİFA KAYNAĞI TURP
Turp, bol miktarda A, C, K ve B6 vitaminleri içermektedir. Bunların yanında kalsiyum, demir, bakır, potasyum, fosfor ve selenyum içermektedir. İçerdiği zengin lifler bir çok hastalığa faydalıdır.Turpun içerdiği zengin miktardaki lifler, özellikle sindirim sistemine çok fayda sağlamaktadır.
Kan hücrelerinin sağlığını koruyan demir, aynı zamanda beyinin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yürütmesine yardımcı olur.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN
Turp, şiddetli öksürüklere karşı inanılmaz faydalı bir besin kaynağıdır. Özellikle çocuklarda meydana gelen öksürük vakalarında turp suyu bal ile karıştırılarak verildiğinde kısa sürede sonuç almak mümkündür. Turp, tüketilen yiyeceklerin sindirilmesi ve hazım sorunlarının ortadan kaldırılması için çok faydalı bir besin kaynağıdır. İçerdiği zengin miktardaki diyet lifleri yardımıyla sindirim sisteminde bulunan bütün organlara fayda sağlar.
Bu yönüyle sindirim sistemimiz için de son derece faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca turp çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı birçok hastalıktan bünyeyi korumaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MUTFAK SÖZLÜĞÜ
VİNEGRET SOS NEDİR?

Sirke bazlı son derece sade bir salata sosudur. Bazen hardal ve taze yeşillikler ile çeşnilendirilebilir.

AL DENTE HAŞLAMAK NEDİR?
Makarnayı al dente usulü pişirmek 18'inci yüzyılda İtalya'nın makarna merkezi olan Napoli'de gelişmiştir. Napolili seyyar satıcılar arasında yaygınlaşmıştır. Müşterilerin elle yemesine uygun olması için makarnayı az haşlamak, çok yumuşak bırakmamak hedeflenmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İtalya'da al dente, bir pişirme yönetimi olarak kabul edilmiştir.

PİRİNÇ SİRKESİ NEDİR?
Uzakdoğu ülkelerinde yapışkan ve beyaz pirinçten yapılan bir tür sirkedir. Hemen hemen tüm büyük marketlerde bulunuyor ve Uzakdoğu etkisi hissedilen neredeyse tüm yemek ve soslarda kullanılıyor.

VİNEGRET SOSLU TURPLU PATATES SALATASI
500 gr. taze patates
2 dal taze soğan
1 yemek kaşığı kapari
Tuz
Karabiber
3 adet bebek turp

VİNEGRET SOS İÇİN:
2 tatlı kaşığı dijon hardalı
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı doğranmış tarhun otu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz

YAPILIŞI: Patatesleri haşladıktan sonra soyup küp küp doğruyoruz. Vinegret sosu hazırlayıp patatesleri karıştırıyoruz. İncecik doğranmış taze soğan, ince ince dilimlenmiş bebek turp ve kapari ile servis ediyoruz.

TURPLU CEVİZLİ SPAGETTİ
Yarım paket spagetti
1 avuç ceviz
Bir miktar dilimlenmiş parmesan peyniri
5 adet bebek turp
1 avuç ıspanak
3 diş sarımsak
Yarım su bardağı ekmek kırıntısı
1 tatlı kaşığı pul biber
Zeytinyağı

YAPILIŞI: Zeytinyağında sarımsağı soteliyoruz. Cevizleri ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Ispanak yapraklarını ilave ediyoruz. Spagettiyi al dente haşlıyoruz. Ceviz ve ıspanakları sotelediğimiz tavaya alıyoruz. İnce dilimlenmiş parmesan, ince dilimlenmiş bebek turp, ekmek kırıntısı, pulbiber ile karıştırarak servis ediyoruz.

ASYA SALATASI
1 kase bebek turp
1 kase soya filizi
Bir miktar taze yeşillikler
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam

SOSU İÇİN:
1 tatlı kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
Zeytinyağı

YAPILIŞI: Sos malzemesini bir kapta karıştırıyoruz. Bebek turpları incecik dilimleyip salata malzemesi ile karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Soya sos yerine teriyaki sos da lezzetli oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA