Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı hardal için haydi mutfağa

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, keskin ve yakıcı tadı ile beni benden alan, birçok yemeğin ve sosun yapımında çekinmeden kullandığım hardalın tarifi var.
Ev yapımı olanlardan daha önce denediniz mi bilmiyorum. Eğer genzinizin ve bütün solunum yollarınızın bir anda açılmasına, gözlerinizin yuvalarından çıkmasına, damağınızda kıyamet kopmasına hazırsanız, o zaman kemerleri bağlayın; çıt çıt ağzınızda patlayacak enfes bir ev yapımı hardal tarifi ile karşınızdayım.



ASRIN BULUŞU
İlk defa 1720'lerde Londra'da yaşayan bayan Clements tarafından hazırlanmış, bence asrın buluşu hardalı, patates salatasının ve her türlü yeşil salatanın sosunda, sandviçlerde, ızgara etlerin, tavukların yanında, soğuk etlerle, peynirlerle, haşlanmış sebzelerle; tek başına veya dereotu, kimyon, sarmısak, maydanoz, bal, tarhun gibi lezzetlerle bir arada kullanmak nefis oluyor. Ev yapımı hardal ile ilgili dikkat etmemiz gereken bazı detaylar da yok değil. Mesela uzun süre bekleyince biraz katılaşabilir, ılık su ilave ederek biraz daha inceltebilirsiniz. Bu nedenle içine azıcık zeytinyağı ilave ederiz. İçine ilave edilen zeytinyağı hardalın kurumasını önler, parlak bir görünüm verir. Ya da hiç limon suyu ve zeytinyağı koymadan, ev yapımı hardal hazırlayan birçok kişi gibi siz de sadece suyla karıştırıp aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz içine bir-iki çay kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı tuz ilavesi ile tadını çeşnilendirebilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

HARDAL YAPARKEN NELERE DİKKAT EDELİM?
Hardal yaparken kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır. Sıcak su hardalın yapısındaki enzimleri bozup yağını uçuracağından, acılık ve keskin koku oluşmasına neden olur. Hardal tozundaki bu reaksiyonu sona erdirmek için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler kullanılabilir.
Hardal sosları yapımındaki önemli nokta; hangi anda reaksiyona son verilmesi gerektiğinin belirlenmesi deneyim gerektirir. Su ile reaksiyonunu tamamlayan hardal soslarına tatlandırıcı ve koku verici malzemeler olan limon, sirke, tuz ilave edilir.

HARDAL HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ...
Türkiye'de hardal yaygın olarak kullanılan bir baharat değildir. Piyasada bulunabilecek hardal sosları genellikle yerli veya ithal Amerika tipi hardallardır.
Daha canlı rengi olması için hardal soslarının içine zerdeçal baharatı atılır.
Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir.
Hindistan'da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde veya çeşni olarak yemeklerde kullanılır.
En nefis köri karışımlar, kahverengi hardal tohumundan hazırlanır.

HARDAL'N FAYDALARI...
Hardal tohumu, kas ağrılarınıza şifa olur. İçeriğinde barındırdığı magnezyum ve potasyum mineralleri sayesinde var olan kas ağrılarınızın iyileşmesine ve kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Eğer kas ağrınız varsa ve hardal tohumunu denemek istiyorsanız, hardal tohumunu lapa hale getirerek ağrıyan yerlerinize sürmeniz yeterli olacaktır.
Hardal tohumu, kan basıncını düşürür. Hardal tohumu, tek bir türde değil, farklı türlerde bulunmaktadır. Hardal tohumu kan basıncını düşürerek, kan basıncının dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda hardal tohumu faydalarının arasında ani felçler ve kalp krizi riskini önlemesi de yer alır.
Hardal tohumuyla vücudunuzu toksinlerden arındırın. Hardal tohumunun bir diğer faydası, vücudu toksinlerden arındırmasıdır. Vücudunuzu toksinlerden arındırarak sağlıklı olmanıza yardımcı olur.
Kadınlarda uykusuzluk problemine son. Hardal tohumu; menopoz dönemine giren kadınların çektikleri uykusuzluk problemlerine iyi geliyor. Aşırı tüketmemek kaydıyla hardal tohumunu, uyku düzenini bu dönemde yoluna koymak için kullanabilirsiniz.

EV YAPIMI HARDAL

50 gr. hardal tozu ya da hardal tohumu
1 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı: Hardal tozunu cam kaseye alıp içine ılık suyun yarısını ilave ederek iyice çırpıyoruz. Uygun kıvamı bulmak için suyun tamamını değil, önce yarısını, sonra kalanını ekliyoruz. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. İstediğimiz kıvama gelene kadar azar azar su ilave ediyoruz ve cam bir kavanozda muhafaza ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA