Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Adapazarı’nın tescilli köftesi

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Adapazarı denince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan ıslama köfteyi konuk ediyorum.
Adapazarı'na yolunuz düştü ve karnınız çok mu aç? Adapazarı'na geldiniz ama ne yesek acaba diye mi düşünüyorsunuz? O halde et sevenlerin asla pişman olmayacağı, hatta tadına doyamayacağı meşhur Adapazarı ıslama köftesi tam size göre bir lezzet.

YÜZ YILI AŞKIN BİR LEZZET
Makedonya'dan 1900'lerde kente göçenlerin getirdiği, adını sanıldığının aksine etinden değil de özel kemik suyuna batırılan ekmekle servis edilmesinden alan ıslama köfte, Adapazarı'nın sembollerinden biri haline geldi. Kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ıslama köfte, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla Makedonya'da ortaya çıkmış. 1920'li yıllarda Makedonya'dan gelen göçmenler sayesinde Adapazarı'nda üne kavuşan bu yerel lezzeti tadanlar bir daha vazgeçemiyor. Ekmeğinin yumuşaklığı sayesinde çiğneme güçlüğü çekenlerin rahatlıkla yiyebildiği köfte, lezzeti ve sunumuyla kentin gözde yiyecekleri arasında başı çekiyor.

STANDARDI VAR
Islama köfte öyle herkese göre farklı yorumlanmasın diye, tescillendi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmek üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurusu yapılan Adapazarı ıslama köftesi, tescilde son aşamaya geldi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 26.10.2009 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret koruması almak için başvuru yapılan Adapazarı ıslama köftesi 30 Mayıs 2012 Çarşamba tarih ve 28308 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak tescil edildi.

TESCİLLİ LEZZETLER
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Adapazarı ıslama köftesi ile birlikte Adapazarı dartılı keşkek ürünlerinin de koruma başvurusu yapılmıştı. Türk Patent Enstitüsü tarafından Adapazarı dartılı keşkek ürününün de patent altına alınarak yayınlanmasına karar verildi.

AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ VAR
Standarda bağlanan köfteyi diğerlerinden ayırt edici özelliklerine bakarsak, bu özellikler arasında en önemlisi; köfte ile birlikte sunulan ıslatılmış soslu ekmektir. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten, hatta mayalı kara fırın ekmeğinden oluşur. Ekmekler soslandıktan yani ıslandıktan sonra kızartılır. Kızartılan bu ekmek dilimlerinin üzerinde ızgarada pişirilen köftelerin servis edilmesi de diğer ayırt edici özelliğidir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PÜF NOKTASI
Köftelerinizi yoğururken ve şekil verirken ellerinizi arada sırada sıvı yağ ile yağlarsanız köftenizi hem daha kolay yoğurursunuz ,hem de daha kolay şekil verirsiniz.

ISLAMA KÖFTE

Köfte için:
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3 dilim ekmek
1-1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Ekmekleri ıslamak için:
12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
1-2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet küp şeker
2-3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz

Servis için:
Taze ya da közlenmiş 1 adet domates sivri biber ve soğan

Yapılışı: Bu köfte için kullanacağımız ekmeğin bir gün önceden kalmış, biraz bayatlamış taş fırın ya da kara fırın ekmeği olması, sonucu daha iyi yapacaktır. Ya da istersek kullanacağımız ekmeği bir gün bekletebiliriz. Köfte için; tüm malzemeyi macun gibi olacak şekilde güzelce yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köfte harcını iki-üç saat kadar dinlendiriyoruz. Diğer yandan et suyumuzu ısıtıyoruz, et suyunun içine bir adet küp şeker ekliyoruz. Başka bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine salçayı ekliyoruz ve kokusu çıkana kadar salçayı biraz kavuruyoruz. Ardından bu salçalı karışımın içine kırmızı toz biberi de ekliyoruz. İkiliyi hemen hızlıca karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Tavadaki salçalı biberli sosu et suyunun içine boşaltıyoruz ve hepsini güzelce karıştırıyoruz.
Islama köfte haline getirmek için, dinlenmiş köfte harcını yağlı ellerimizle bir kez daha yoğuruyoruz ve yine ellerimizi yağlayarak yatsı uzun köfteler hazırlıyoruz. Ardından ekmekleri dilimliyoruz. Köfteleri elektrikli ızgarada ya da tavada pişiriyoruz. Köfteler kızarırken, dilimlediğimiz ekmekleri hazırladığımız ılık haldeki biberli sos karışımına hafif hafif batırıp çıkarıyoruz ve ızgarada ekmekleri kızartıyoruz. Sunum aşamasında tabağımıza üç adet kızarmış ekmek dilimini yerleştiriyoruz. Ekmeklerin üzerine beş-altı adet köfte koyuyoruz ve biber ve domatesle süsleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA