Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dinledikçe güzelleşiyor

maNga'nın 'We Could Be The Same' adlı şarkısının iyi mi, kötü mü olduğuna bir türlü karar veremedim. Giriş çok iyi, insanı hemen sarıyor. Tempo gittikçe yükseliyor ama nakarat kısmında o beklediğiniz zirveye bir türlü ulaşamıyor. Ferman'ın performansında ve İngilizce'sinde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Yalnız şarkının sözleri beklediğim gibi çıkmadı. maNga'nın sert söylemlerinden uzak. Tamam, şarkı Eurovision'da yarışacak ama sözler çok havada kalmış gibi... Evrensel sevgi, birlik, kardeşlik temaları var fakat sözler kim için ya da kime karşı, ne için yazıldığı belli değil... Şarkının son kısmında 'Dramın sona ereceğini düşünüyorum. Hiddeti bırakacaklarını düşünüyorum. Ama dünyanın muhteşem olabileceğini biliyorum. Seni onların senden nefret ettiğinden daha fazla sevebilirim. Kimi ayıpladıkları önemli değil. Onları kendi oyunlarıyla yenebiliriz' deniyor ama yine kim, neden, niçin soruları kafamı kurcalıyor. Onlar kim? Mutlak kötülük mü? Sistemin kendisi mi? Bence bir şeyler eleştirilmek istenmiş ama TRT'nin ve Eurovision'un kriterleri düşünülerek zararsız olmasına dikkat edilmiş. Bir de illa her Eurovision şarkısında oryantal motifler olmak zorunda mı? Darbukasal ritimler çok sırıtıyordu. Sonuçta Hadise'nin 'Düm Düm Tek' örneğinde olduğu gibi "Tamam bu şarkı olmuş" diyemiyorsunuz ama şöyle bir de ilginç durum var: Şarkı dinlendikçe güzelleşiyor. Aslında maNga'yı fazla eleştirmemek lazım. Şarkıyı hazırlamaları için çok az vakitleri vardı. Bence bu kısıtlı sürede ellerinden geleninin en iyisini yapmaya çalıştılar.

MANGA'YA TAVSİYELER...
Müzik konusunda otorite değilim ama naçizane birkaç önerim olacak. Öncelikle nakaratlarda oynamalar yapılmalı. O başta gittikçe yükselen tempo nakarat kısmında bir patlamaya dönüşmeli. Bir de melodi geçişleri daha güçlü olabilir. Sahne şovu da çok önemli. Beş erkek çok sıkıcı duruyor. Kadın dansçılar düşünülebilinir. Ya da bir kadın vokal... Dansçı derken sakın aklınıza göbek atan kızlar gelmesin. Dansçılar cool olmalı. Çünkü şarkının genel havası cool. Sözlerin bir derdi var, bir şeyleri eleştiriyor. maNga elemanları da cool bir duruşu sergileyecekler... Ancak bu cool hava, can sıkıntısı yaratacak derecede ciddi olmamalı. Bu noktada kıyafetler ya da şarkıda eleştirilenler bir şeylerle sembolize edilmeli. Başta da belirttiğim gibi şarkı dinlendikçe güzelleşiyor. Bazı değişiklikler ve etkileyici bir sahne performansıyla her şey daha da güzel olabilir. Not: Artık oylar eskisi gibi sadece SMS'lerden gelmiyor. Puanlandırma yüzde 50 jüri, yüzde 50 halk oyuyla yapılıyor. Eurovison'daki politik oyunlar göz önüne alınırsa maNga'nın işi zor. İlk üçe girilmezse kimse üzülmesin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA