Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Futbolun çöküşü

Oğlum Efe'yi (6.5) evimize en yakın yere, Fulya'daki Beşiktaş Futbol Okulu'na yazdırdım. İlk tartışmayı eşimle yaşadık; bana "Şimdi gelişim çağında; yüzmeye ya da baskete verelim" dedi ama eşimi şimdilik ikna ettim.
Filmi yedi-sekiz yıl ileriye saralım.
Okulun yoğun ders programına rağmen Efe'nin yılmadan çalıştığını, hem derslerinde, hem de futbolda başarılı olacağını var sayalım. O zaman da antrenörü "Hadi Efe, amatör futbolcu olma vakti geldi" diyecek.
Efe de bir tercih yapmak zorunda kalacak; ya her hafta sonu adını bile bilmediği semtlerin çamurlu sahalarında futbola adayacak kendini ya da iyi bir üniversiteye kapak atmak için dershaneye özel kursa başlayacak. 'Hem ders, hem de spor kariyeri bir arada yürümez' mi dediniz? Var mı böyle bir örnek?
İşte Türkiye'de spor eğitiminin temel sorunu bu; spor altyapıları okullara entegre bir sisteme sahip değiller. Bu entegrasyon eksikliği futbolda daha da keskin. Ülkemizdeki çocuklar, Avrupa'daki gibi eğitim ve spor kariyerlerini bir arada götüremiyorlar.

FUTBOL BİR AKIL OYUNU
Türkiye'de ailelerin ekonomik durumu belli; geleceği garanti kaç çocuk var? Birçok aile, çocuğunun üniversitede hayatını garantiye alacağı bir bölümde okumasını istiyor.
Ancak futbolda yetenekli olmak bile bazen yetmiyor, bir yerlere gelebilmek için şans ve risk faktörü daha fazla.
Fatih Terim, Çekoslovakya maçında yediğimiz ilk gole boşuna isyan ediyor. Biz bu basit golleri hep yiyeceğiz.
Futbol, sanılanın aksine bir akıl oyunu ama bizim en zeki çocuklarımız çok iyi futbol oynasalar da ya mühendis ya da doktor oluyorlar!
Futbol altyapısı eğitim sistemine entegre olmadığı için hayatlarını garantiye almak için futbolu bırakıyorlar.
ABD'deki üniversitelerden bile daha pahalı kolejlerimiz var ama hiçbiri sporcu yetiştirmiyor. Bütün okullar yarış atı yetiştirir gibi çocukları sadece mühendis, doktor, işletmeci olmaya programlıyor.
Eğitim sistemini, sporcu yetiştirecek şekilde yeniden programlamalıyız.
Sporcu olamasalar bile en azından spor kültürü olan sağlıklı bir nesil yetiştiririz. İstediğiniz kadar tesisleşin, haftada iki saat beden dersiyle olmaz bu işler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA