Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çağan Irmak kopya mı çekti?

"Sen Ne Dilersen' filmimi adını değiştirip gösterime sokmuşlar. Yeni adı 'Unutursam Fısılda' olmuş. Biri Çağan Irmak Bey'e söylesin; ben daha ölmedim. Kendi yolumda, inandığım yol da gidiyorum. Ne de olsa taklitler aslını yaşatır."
"Birileri 25 yıl önce yazdığımız 10 yıllık filmimizin dramatik seviyesine 2014'te ulaşsın, biz bildiğimiz yol da yürüyelim."
Bu iddialar; bir yönetmen ve senaryo yazarından gelmeseydi dikkate almazdım. Yönetmen, senaryo yazarı ve sinema hocası Cem Başeskioğlu'na ait bu iddialar.
2005 yapımı 'Sen Ne Dilersen'; Işık Yenersu, Fikret Kuşkan, Yıldız Kenter, Okan Yalabık, Zeynep Eronat gibi zengin bir oyuncu kadrosuna sahip.
Film; Altın Koza ve Ankara Film Festivalleri'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Zeynep Eronat) ile Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı (Cem Başeskioğlu) ödüllerini kazandı.

BENZERLİKLER FAZLA
'Sen Ne Dilersen'in konusu şöyle: 60'lı yaşların başında olan ve kocasının intiharı ile yapayalnız kalan 'Eleni' (Işık Yenersu) kanser olduğunu öğrenmesinin ardından 40 yaşlarında olan kızı 'Marika'nın (Işın Karaca) ne olacağını düşünür.
40 yılın ardından kız kardeşi 'Eftimiya'ya (Zeynep Eronat) gider ama acı bir 'Hayır' cevabı alır. Aşkı için ailesini hiçe sayan 'Eftimiya', 40 yıl önce düğün arifesinde ablasının evleneceği adamla kaçmış ve evlenmiştir.
Çağan Irmak'ın 'Unutursan Fısılda' filminde de iki kız kardeş aynı adama aşık oluyor. 'Ayperi', ablası 'Hanife'nin evlenme hayalleri kurduğu 'Tarık'a aşık oluyor ve onunla evden kaçıyor. 'Ayperi' şöhreti yakalıyor ama eşi 'Tarık' alkollü bir şekilde araba kullanıp kazada ölüyor, bir nevi intihar ediyor.
Ve aradan yıllar geçiyor (tam tarih verilmiyor ama 40-50 yıl diyebiliriz)... 'Ayperi'; Alzheimer oluyor, dolandırılıyor, evine haciz geliyor. Hastalığı ilerliyor, ablasına dönmekten başka çaresi kalmıyor. 'Hanife' başta 'Ayperi'yi istemiyor çünkü ona küs. Film, her iki kardeşin de büyük hesaplaşmalarına sahne oluyor.
Buraya kadar her iki filmin de ana öyküsü, dramatik çatışması birbirine çok benziyor.
İki kız kardeşin aynı adama aşık olmaları, evin terk edilmesi, kocaların intiharı, hastalık yüzünden yıllar sonra geriye dönmek, kardeşlerin küs olmaları vs. birbirine benzeyen unsurlar çok fazla.
Hatta dramatik çatışmalarda bile benzerlikler var. Gelecek kaygısı bile benzer aslında. 'Unutursam Fısılda'da Alzheimer hastası 'Ayperi'nin geleceği, 'Sen Ne Dilersen'de ise kanser 'Eleni'nin geleceği ama daha da önemlisi kızı 'Marika'ya ne olacağı merak konusu.

İNTERNETTE VAR
Öte yandan 'Unutursam Fısılda'nın birbirine paralel ilerleyen iki öyküsü var. Ayrıca 70'lerin müzik endüstrisini, genç bir müzisyenin şöhret olma serüveni anlatılıyor. 70'lerde geçen öykü, 'Ayperi'nin star oluşu daha çok önem kazanıyor.
'Unutursam Fısılda'nın türü melodram, 'Sen Ne Dilersen' ise komedi dramdan gerçeküstü sulara kadar çok farklı türler arasında gidip geliyor.
Çağan Irmak'ın bir müzik filmi yaptığını, iki filmin ana temalarının farklı olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak her iki filmde de kız kardeşlerin öyküleri, dramatik çatışmalar birbirlerine çok benziyor.
Aslında bu benzerlikler sinema tarihinde çok işlenmiş klişeler ama üst üste konunca ortaya garip bir durum çıkıyor, kafalarda soru işaretleri oluşuyor. Çağan Irmak gibi usta bir yönetmenin 10 yıl önce çekilmiş ödüllü bir yerli filmden kopya çekmesi için çıldırmış olması lazım. Diğer tarafta ise bir yönetmen filminin çalındığını açık açık ihbar ediyor. Ve benzerlikler çok fazla.
En iyisi kararı siz verin, 'Sen Ne Dilersen'i internetten izleyebilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA