Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

39 yıllık pardon!

Fotoğraftaki adamın adı Ricky Jackson...
Böyle gülebilmesi ve suçsuz olduğunun ortaya çıkması için 39 yıl ABD'de hapis yattı.
Ohio Masumiyet Projesi'nin Jackson'ın davasını 2011'den itibaren üstlenmesiyle birlikte, cinayet davası derinlemesine tekrar araştırıldı.
Ve davanın tek görgü tanığı olan, cinayet esnasında otobüste olan 12 yaşındaki Edward Vernon'un polisin zoruyla yalan ifade verdiği ortaya çıktı.
Şimdi 51 yaşında olan Vernon yıllar sonra aslında saldırıyı hiç görmediğini ve polisin baskısıyla bu ifadeyi verdiğini söyledi.
Özetle; ABD yargısı, 39 yıl sonra 'Pardon' dedi. Jackson muhtemelen yüklü miktarda tazminat parası alacak ama bu 39 yılı geri getirmez elbette.
Jackson'da evliya sabrı ve hoşgörüsü varmış, Vernon için "O zaman daha çocuktu, kendisinden nefret etmiyorum" demiş.
Peki ya Jackson idam edilseydi?
ABD'de DNA analizleri sonucunda suçsuz yere idam edilen mahkumların olduğu da ortaya çıktı. DNA analizleri delil olarak kullanılmadan önce, görgü tanıklarının ifadeleri en önemli deliler arasındaydı, hâlâ öyle.
Ancak son dönemde yapılan birçok bilimsel araştırmada; görgü tanıklığında bellek hatalarının çok olduğu ortaya çıktı.
Örneğin, ABD'de masum olduğuna inanılan suçlular için tekrar dava açılmasını sağlayan Masumiyet Projesi kapsamında; 1989'dan 2013'e kadar yeniden görülen davalarda, 302 kişinin suçsuz olduğu halde cezaevinde olduğu ortaya çıktı. Asıl ilginç olan ise bu 302 kişiden yüzde 75'inin görgü tanıklarının hatalı ifadeleri sonucu hapis yattıklarının ortaya çıkması.

ŞÜPHELİ DAVALAR...
Türkiye, adalete olan güvenin büyük yara aldığı bir ülke. Kamuoyunda adaletle ilgili tartışmalar genelde siyasi suçlar çerçevesinde gelişiyor ama farklı suçlardan içeride olan çok insan var.
ABD gibi adalet sistemine güvenilen bir ülkede bile bu kadar çok hata yapılıyorsa, şu an Türkiye'de suçsuz yere hapis yatan kimbilir kaç insan vardır...
Sadece görgü tanıklarının hatalı ifadeleri yüzünden değil, soruşturma ve yargılamanın birçok aşamasında yapılan hatalar yüzünden birçok insan suçsuz yere ceza çekiyor olabilir.
Şüpheli davaların tekrar görülebileceği Masumiyet Projesi'ne benzer projeler Türkiye'de de hayata geçirilmeli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA