Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Mizah dergilerinin muhalefeti eleştirmemesi

Bizim mizah dergileri hem zeka, hem de espri açısından yurt dışındaki birçok örneklerinden ileride aslında. Ama bazı temel hataları var:
Bir mizah dergisi elbette muhalif olmalı ama muhalif olmak demek senenin 52 haftası sadece iktidar partisine çakan kapak yapmak değildir. Mizah dergilerine, muhalefet partilerinden de eleştirilecek birçok malzeme var aslında. Bir de mizah dergilerinin her hafta siyaset üzerinden eleştirel kapak yapma mecburiyeti de olmamalı.
Elbette mizah dergilerinin gündemi çoğunlukla ülke siyaseti olsun ama 52 hafta siyasi kapak yapmak da anormal ve bu tavırdan okuyucu da sıkılıyor.
Mizah dergilerinde arada günlük hayattan ve popüler kültürden de kapaklar çıkmalı.

MİZAH TARAFSIZ OLMALI
Bence mizah dergilerinin sürekli siyaset üzerinden kapak yapmasında son dönemde sıkça medya sitelerine konu olma ve sosyal medyada çok tık almanın çekiciliği de etkili oluyor.
Ama sonuçta ne oluyor? Sürekli iktidar partisi eleştirilip muhalefetin yaptığı hatalara dokunulmayınca, bu işten zararlı çıkan yine halk ve toplumsal muhalefet oluyor. Eleştirilmeyen muhalefet tembellik yapıyor, çalışmıyor, yenilik ve fark yaratma peşinde koşmuyor. Seçim sonuçları da Türkiye'deki muhalefetin acizliğini ortaya koyuyor zaten.
Mesela Penguen bu hafta fotoğrafta da gördüğünüz, birçok insanın duygusuna tercüman olan bir kapak yaptı.
Peki, muhalefette hep aynı isimlerin olduğu, çoğunun koltuk sevdalısı olduğu ve AK Parti gibi çalışkan, yaratıcı kadrolara sahip olmadıklarını espri konusu yapan bir kapak seçimlerden önce yapılsaydı bu muhalefet partileri için bir özeleştiri fırsatı olmaz mıydı?
Bizim mizah dergileri de futbol yazarları gibi; tabelaya bakıp eleştiri yapıyorlar, hatta aralarında taraf tutanlar bile var. Halbuki eleştiri yerinde ve zamanında yapıldığında anlamlı ve etkili olur.
Türkiye'deki muhalefet kafasının temelden, mizah dergilerinden başlayarak değişmesi gerekir.
Önyargılı, taraflı bir muhalefet kafası nasıl değişir, orası da ayrı bir tartışma konusu!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA