Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Beyaz Türk eleştirisi

Cem Yılmaz 'Ali Baba ve 7 Cüceler' filminde ülke gündemi ve siyasetin esiri olan sosyal hayata dair gönderme ve esprileriyle de dikkat çekiyor. Elbette karşımızda salt toplumsal eleştiri, siyasi hiciv yapan bir komedi yok.
Yılmaz sadece küçük, zekice dokundurmalar yapmış. Bkz.: Benzin fiyatının yüksekliği. Ama bu küçük sahnelerde bile belki de ilk defa sinemamızda bir Beyaz Türk eleştirisine rastlıyoruz.
Yosi Mizrahi'nin müthiş oynadığı Nişantaşılı 'Tayanç Pakça', orta ve alt sınıftan insanlara, muhafazakarlara hep üstten bakan, onları her fırsatta aşağılayan bir karakter. Örneğin 'Tayanç Pakça' için yabancı dil bilmeden yurt dışına çıkmak bile bir eleştiri, dalga geçme konusu.
Yine Can Yılmaz tarafından müthiş oynanan 'İsmail' ise elinden kolonyayı düşürmeyen, aşırı kaderci muhafazakar bir karakter. 'İsmail'; hep orta yolu bulmaya çalışan, 'Türkiye mozaiktir' klişesini ağzından düşürmeyen bir karakter. Cem Yılmaz'ın oynadığı 'Cüccaciyeci Şenay' da Nişantaşılı Beyaz Türk ile Anadolu muhafazakarı 'İsmail' arasında kalan ortalama Türk insanı profilinde.
Yani Yılmaz, Türkiye'deki kutuplaşmanın küçük çapta bir portresini çiziyor. Aslında 'Tayanç' ve 'İsmail' karakterlerinin çatışmasından tek başına bir komedi filmi de çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA