Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGE'NİN NOT DEFTERİ ÖZGE ULUSOY

Podyumda bir 'uzaylı'

Sadece güzellik üzerine kurulduğunu düşündüğümüz moda dünyasının bu sınırlarını aşmak istediğini düşünüyorum. Daha doğrusu bize yeni güzellik kodları dayatmaya çalışıyor da diyebiliriz. Modanın, sosyoekonomik değişimler doğrultusunda insan bedenini değiştirdiğini, bu değişimi de kısa süre sonra kabul ettiğimiz yeni bir güzellik algısı olarak sunduğunu zaten biliyoruz.
I. Dünya Savaşı sırasında cepheye giden erkeklerin işlerini yapmak zorunda kalan kadınların; artık hareketlerini kısıtlayan kabarık, uzun etekleri giymeleri, nefes almaları zorlaştıran korse takmaları imkansızdı.
Bu nedenle modacı Coco Chanel korseleri attı, etek boylarını kısalttı, kadınların saçlarını kısacık kestirdi. Artık ince belli, büyük göğüslü, lepiska saçlı kadınların güzel olduğu algısı değişmişti.

PUNK AKIMI
1980'ler ile önce edebiyat, sonra diğer kültürel alanları etkileyen siber punk akımı, güzellik algısını da 21'inci yüzyılda iyice değiştirmeye başladı. Bunun örneklerinden biri de; model Grace Neutral. Ashley Williams'ın defilesinde boy gösteren Neutral büyük ilgi gördü. 'Non model' yani 'nodel' olarak adlandırılan bu yeni podyum yıldızları, bir süredir pek çok defilede göze çarpmaktaydı.
Gossip grubunun balık etli solisti Beth Ditto'nun Marc Jacobs defilesinde arz-ı endam etmesi yankılarını sürdürürken, Neutral bu yeni akımı bir adım ileriye götürdü. Dövme sanatçısı olan Neutral, gözlerinin beyazını mora çevirmiş, dilini yılan dili şeklinde ikiye ayırmış, yanaklarına ay şeklinde şekiller çizmiş, kulaklarını sivriltmiş... Böylece kendi iddiası doğrultusunda bir 'uzaylı' görünümüne bürünmüş. Sosyal medyada 222 bin takipçisi olan genç modelin Londra'da bir dövme dükkanı var. Ashley Williams daha önce bebek yüzlü modeller ile çalışmayı tercih ederken; daha karanlık bir hissiyat taşıdığını düşündüğü yeni koleksiyonu için onu tercih etti. Ünlü modacı bize, estetik cerrahinin artık doğallığı tamamen plastikleştirdiği çağımızda, güzelliğin sınırlarının nerelere varabileceğini de göstermek istedi sanırım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA