İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis bir sofra hazırladım. Akşama misafirlerim var, haliyle mutfakla ilişkili biri olduğum için benden beklentileri oldukça yüksek. Ancak ben de çoğunuz gibi çalışan, ev mutfağıma fazla vakit ayıramayan birisiyim. Özel bir misafir olmadıkça ya da bir arkadaşım ziyaret etmedikçe mutfağa girip kendime bir şeyler hazırlamak bile içimden gelmiyor.
Misafirlik denilen o şahane Türk geleneğine bayılıyorum ve misafirlerim gelecek diye sabahtan plan yapmaya başlıyorum.
Bu akşam fazla vaktim yok, fakat her şey şahane ve kusursuz olmalı çünkü arkadaşlarımın dünyasında benim evime yemeğe gelmek sürprizlerle dolu bir deneyim. Tabii ki böyle durumlarda kurtarıcı ana yemeğim daima somon oluyor.
Hem çok lezzetli, hem çok havalı, hem yanına ne koysam yakışıyor, hem de çok hızlı pişiyor.
BURSA'NIN MEŞHUR HELVASI
Bursa'nın en sevilen tatlılarından süt helvasının tarifini sizinle paylaşmak istiyorum.
Hem hafif, hem de çok severek yediğimiz bir tatlı. Unu mis gibi tereyağında kavurduktan sonra sütle buluşturuyoruz.
Güzel kıvamı ile muhallebisini hazırladıktan sonra fırınlayarak üzerini kızartıp ister kaseler ile, isterseniz de dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Hepinize şimdiden afiyet olsun...
FIRINDA SOMON PİLAKİ
3 dilim somon balığı
3 adet kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
1 limon
7 diş sarımsak
6-7 adet çeri domates
3-4 adet defne yaprağı
2 küçük dal biberiye
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay bardağı su
BALIĞIN ÜZERI IÇIN:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, toz tatlı biber
SEBZELERİN ÜZERİNE GEZDIRMEK IÇIN:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
YAPILIŞI: Yağlı kağıdı tepsimize göre kesip buruşturuyoruz. Su ile çok az ıslatıyoruz. Tepsiye yayıp sebzeleri üzerine diziyoruz. Tuz, karabiber serpiyoruz ve yağı gezdiriyoruz. Salçayı su ile eritip döküyoruz. Defne ve biberiyeyi tepsiye koyuyoruz. Üzerine balıkları diziyoruz. Karabiber, tuz ve toz biberi balıkların üzerine sürüp yağ gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz ve 200 derecede 15 dakika daha pişirip sıcak servis yapıyoruz.
AHTAPOT GÜVEÇ
1 kg. ahtapot
1/2 (yarım) çay bardağı sirke
3 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
2-3 adet biber
1/4 (çeyrek) çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Haşlama ahtapotu, sirke ve su ile (ahtapot hizasında) düdüklü tencereye koyuyoruz ve ötmeye başladıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz. Pişen ahtapotun derisini su altında sıyırıyoruz. Ahtapotları kuşbaşı olarak kesiyoruz. Zeytin yağında beş dakika kızarttıktan sonra üzerine soğanları ilave ederek hafif kavuruyoruz. Üzerine biber ilave ediyoruz. Beş dakika daha kavuruyoruz ve domates ilave ederek kapağı kapatıp pişirmeye 5-10 dakika daha devam ediyoruz. Suyunu çektirmeden servis ediyoruz.
SÜT HELVASI
100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI:
Sütün yarısını tencereye alarak şekeri ekliyoruz. Şekerleri eritiyoruz ve ocaktan alıyoruz. Kalan sütü ve yumurta sarısını da üzerine ekleyerek soğumaya bırakıyoruz. Tereyağını, tavada eridikten sonra unumuzu ekliyoruz. Hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz unu yavaş yavaş sütümüze ekliyoruz. Kıvama geldikten sonra vanilyayı ekleyip çok pişirmeden ocaktan alıyoruz. Küçük borcama helvamızı döküyoruz. Fırının ısısını sadece üst kısma veriyoruz. 200 derecede 20 dakika pişiriyoruz.