Her yer bembeyaz oldu, kar botları giyildi, sahlepler içiliyor, kestane kebaplar pişiyor, kardan adamların burunlarına havuçlar takılıyor... Evlerde toplaşma zamanı diyorum ben böyle günlere.
Bugün İdilika'nın mutfağında son derece doyurucu ve görüntüsü ile de havalı üç özel yemek var.
KURTARICI TARHUN SOSU
Oldukça keskin ve hoş kokusu olan, kökeni Sibirya'ya dayanan ve kokusu Anadolu'ya kadar duyulmuş olan tarhun otundan çok pratik ve kurtarıcı bir sos yaptım. Dana ya da tavuk bonfileye çok yakışıyor ve yapımı çok kolay.
LİMON VE ISPANAK AŞKI
Linguininin görüntüsü spagettiye çok benzer olduğundan bulamazsanız spagetti ile de hazırlayabilirsiniz. Limon aroması bir makarnaya bu kadar mı yakışır! Krema bazlı soslu bir etin yanında tazelik ve hafiflik ihtiyacını karşılamada müthiş etkili.
FIRIN DA SÜRPRİZ VAR
İşte en sevdiğim, soframdan eksik etmediğim enfes bir İtalyan tarifi. Tabii reçetesini zaman içindeki misafir deneyimlerime göre değiştirmiş olsam da bu patlıcan, başlı başına ana yemek bile olabiliyor. Yanında salata ile alelacele girişilen akşam yemeği sofralarının baştacı olabilir.
4 Dilim bonfile
SOSU İÇİN:
5 çay kaşığı ketçap
1 çay kaşığı hardal
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı krema
1 adet küçük soğan
1 avuç içi tarhun otu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Soğanlar minik minik doğranıp zeytinyağında kavrulur. Krema hariç diğer malzemeler eklenip pişirilir. Krema eklenir. En son tarhun otu elde ovalanarak eklenir. Döküm tava kızdırıp bonfileler arkalı önlü mühürlenir. Servis ederken sos üzerine gezdirilir.
Limonlu ıspanaklı linguini
1 adet limon
Yarım paket linguini ya da spagetti
500 gr. ıspanak
150 ml. krema (Yarım kutu)
Tuz, karabiber
2 diş sarımsak
YAPILIŞI: Ispanakları kaynar suya atıp parlak bir renk alınca çıkarıyoruz. Ardından buzlu suyla şokluyoruz. Makarnayı haşlıyoruz. Rendelenmiş sarımsakları bir yemek kaşığı zeytinyağında çeviriyoruz. Üzerine kremayı ve bir limon suyu ekleyip karıştırıyoruz. Haşladığımız makarnaları ıspanakları ve limon kabuğu rendesini ekleyip servise hazır hale getiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Krema çok ısıtılmaya gelmez. Yağı ayrışır ve kötü bir görüntü ortaya çıkar. Bu nedenle her zaman en son ilave etmek gerekir.
Fırında sürpriz patlıcan
1 adet bostan patlıcan
1 top suda mozarella
1 adet domates
Bir miktar taze kekik
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Bostan patlıcanı diri olacak biçimde haşlıyoruz ve ortadan ikiye ayırıyoruz. İç kısımdaki patlıcanları alıp küp küp doğruyoruz.
Bir kasede küp küp patlıcanlar, küp küp domatesler, rende sarımsak ve minik doğranmış mozarellayı tuz ve karabiber ile harmanlıyoruz. Hazırladığımız harcı, patlıcanların içine dolduruyoruz. Ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Taze kekik ile servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Patlıcanların kararmasını istemiyorsak haşlama suyuna yarım limon sıkıp tuz ilave edebiliriz.