Dün akşam çok sevdiğim bir arkadaşım bana akşam yemeğine geldi. Yine zamanla yarıştığım, koşturmanın bolca yaşandığı 30 dakikalık serüvenin içine girdim.
Balıkları temizlemek, sofrayı hazırlamak derken zamanın nasıl geçtiğini anlamadan kapı çaldı. Misafir ağırlamayı oldum olası çok sevmişimdir. Bazen bir konsept belirlerim; çok sayıda arkadaşımı çağırırım ve tüm gün o davet için uğraşırım.
Bazen de zor bir yemek seçip o yemeğin neredeyse tüm bileşenlerini kendim yapmaya çalışırım. Bazense böyle hazırlıksız yakalanırım ve bir koşuşturmanın içinde bulurum kendimi...
EN KOLAY TATLI
Böyle zamanlarda tatlı olarak hemen aklıma kaymaklı dondurmanın üzerine gezdireceğim bir çeşit reçel ve sos gelir. Pişmaniyeli basit hazırlanan bir şeyler ya da fırından alınmış acıbadem kurabiyelerini kırıp dondurmalı bir çeşit tatlı yapmak benim kurtarıcım oluyor. Dün akşam da buzdolabında duran tahin helvaya gözümü diktim. 'Rendeleyip dondurma ile servis etsem nasıl olur?' diye düşündüm. 'Balık yemeklerinin olmazsa olmaz tatlısı fırında helva olduğuna göre, tahin helvalı bir tatlı son derece uyumlu olur' diye düşündüm ve arkadaşımın bayıla bayıla yediği bu tatlı kendiliğinden oluşmuş oldu.
Şimdi neredeyse yağsız pişen levreğe gelelim... Diyet yapan insanlar için de birebir oluyor. Bazen dondurulmuş bezelyeler ve rendelediğim havuç ilavesi yapıyorum ancak bence en güzeli menemenlik malzeme ile olanı. Kağıtta levreğin olmazsa olmaz malzemesi; limon ve defne yaprağı. Kağıdın içinde hiç hava almadan pişen balığın kokusunu tamamen değiştiren harika bir bileşimdir, limon ve defne yaprağı kokusu.
GARANTİ LEZZETLER
Bayılıyorum bebek sebzelere; güzel garnitür oluyorlar her yemeğin yanında. Görüntüleri itibariyle garnitür olarak üretilmişler gibi. Arkadaşım için hazırladığım patatesler de yine çok basit ve garanti bir lezzet reçetesi.
Kağıtta menemen levrek
1 adet orta boy levrek
Yarım domates
1 adet sivri biber
1 adet küçük soğan
2 dilim limon
1 adet defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Yağlı kağıdı levreğimizi kaplayacak boyutta kesiyoruz. Soğanı ve kabuğunu soyduğumuz domatesi mümkün olduğu kadar minik minik doğruyoruz. Biberi de doğruyoruz. Kağıda domates, biber ve soğanın bir kısmını koyuyoruz. Üzerine levreği koyuyoruz.
Levreğin arasına soğanları sıkıştırıyoruz ve tuz, karabiber koyuyoruz. Üstüne ise çok az zeytinyağı gezdirip yine tuz ve karabiber serpiyoruz. Limon dilimleri ve defne yaprağını ekleyip yağlı kağıdı hiç hava almayacak şekilde kapatıyoruz.
Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırına atıp 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Levreğimizi balıkçıdan alırken temizletirsek iyi olur. Toz karabiber yerine varsa tane karabiber kullanmanızı öneririm.
Sote bebek patatesler
500 gr. bebek patates
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
5 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
YAPILIŞI: Bebek patateslerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlıyoruz. Hafif diri kalacak şekilde sudan alıyoruz. Teflon tavada tereyağını eritiyoruz ve sarımsakları rendeleyip yağda çeviriyoruz. Haşlanmış patatesleri ortadan ikiye bölüyoruz, tavaya ilave edip hepsini soteliyoruz. Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve doğranmış maydanoz ilave ediyoruz. Fırından çıkmış balığın yanında servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Tereyağı içinde bulunan kazein ismi verilen süt proteini sebebiyle ısı görünce hemen yanmaya başlayacağından, tereyağı eritirken mutlaka içine bir miktar ayçiçek yağı eklemeliyiz.
Tahin helvalı dondurma
4 top kaymaklı dondurma
100 gr. hazır tahin helva
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı pekmez
Dondurmayı kuplara paylaştırıyoruz, üzerlerine tahin ve pekmez döküyoruz. Rendelenmiş tahin helvası koyup servis ediyoruz. Bütün bunlar için sadece iki dakika yeterli oluyor.