Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hemen hepimizin çokça sevdiği lezzetleri birleştirerek sunuyorum. Hünkar beğendiyi oldum olası çok sevmişimdir. Lazanyayı bir de böyle denemek istedim, inanır mısınız tadına doyamadım, müthiş lezzetli oldu. Ramazan'ın yaklaştığı şu günlerde şahane bir iftar alternatifi oluşturacağına inanıyorum.
KEŞKÜLÜN HİKAYESİ
Keşkül denilen şey, esasen
Hindistan cevizinin kabuğundan
yapılan bir tür kap, çanak
olarak geçmiş zamanlardan
beri biliniyormuş. Ancak tatlı
olarak nam salmasının ardında
gerçek bir hikaye var. Keşkül-
ü fukara tam bir Osmanlı
tatlısıdır.
Hikayeye göre; Osmanlı
döneminde devletin adaletini
sağlamakla yükümlü kadılar ve
dervişler, halkın maddi manevi
durumunu görüp değerlendirmede
bulunmak için zaman
zaman dilenci kılığına girerek
sokaklarda Hindistan cevizi
kabuğundan yapılan kap
olan keşküllerle dilenirlermiş.
Burada toplanan paraları devletin
sahip olduğu aşevlerine
götürüp yiyecek yapmaları
sağlanırmış. Yapılan yemek
bu kaplarda servis edildiği için
adını buradan almış. Popülaritesini
kaybetmeyen bu tatlı
yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı
için yoksul çanağı ya
da keşkül- ü fukara ismiyle de
anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@
sabah.com.tr adresinden
ulaşabilirsiniz. Tarifleri
deneyip benimle paylaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek
dileği ile...
ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL
1 lt. süt
2 çay bardağı Antep fıstığı
2 kaşık un
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı
10 kaşık toz seker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Tüm malzemeyi önce mikser ile çırpıyoruz, ardından pişirip kaselere paylaştırıyoruz.
HÜNKAR BEĞENDİLİ LAZANYA
Beğendi için:
1 kavanoz
közlenmiş
patlıcan
1 yemek
kaşığı un
1 tatlı kaşığı
Hindistan cevizi
rendesi
1 su bardağı süt
Tuz
Et sote için:
400 gr. sotelik
doğranmış
dana eti
2 adet biber
1 adet soğan
1 yemek kaşığı
biber salçası
2 adet domates
Ayçiçek yağı
2 diş sarımsak
Lazanya için:
1 paket lazanya
500 gr. rendelenmiş kaşar
peyniri
1 kase parmesan peyniri
1 avuç bayat ekmek kırıntısı
Yapılışı:
Dana eti kendi halinde, suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Ardından soğan, sarımsak, salça ve domates sırasıyla eklenerek sotelenir. Beğendi için; bir kaşık tereyağı eritilir, un kavrulur, ardından közlenmiş patlıcan eklenir, hafif kavrulunca yavaş yavaş süt ve Hindistan cevizi eklenir. Fırın kabına lazanyalar haşlanmadan çiğ olarak bir kat dizilir, üzerine beğendi, onun üzerine et sote ve kaşar peyniri eklenir. Tekrar lazanya şeklinde devam edilerek istediğiniz kadar kat çıkılır. Son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpilir. 185 derecelik fırında pişirilir.
PORTAKAL AROMALI TAVUK SUYU ÇORBA
1 adet yeşil köy biber
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet tavuk göğsü
1 adet portakalın suyu
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
Meyanesi için:
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
Yapılışı: Öncelikle küp küp doğranmış tüm çorba malzemesini tencereye aktarıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ayrı bir yerde meyane malzemesini çırpıp alıştırarak çorbaya ilave ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Arzu ederseneiz 150 ml. çiğ krema ilave edebilirsiniz.