Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tahinli, pekmezli nefis lezzetlere yer veriyorum. Tahin-pekmez ikilisini sevmeyen yoktur; bu ikili çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak tahini beslenmeye daha fazla dahil etmek, faydalarından daha çok yararlanmak adına akıllıca olacaktır. Salata soslarına ekleyerek hem salatalarınıza lezzet, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Bozulmaya, çürümeye ve kokuşmaya karşı da çok dayanıklı bir besin olan tahin; çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Her biri sağlıklı yağ asidi olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olan tahini, vejetaryenler de rahatlıkla tüketebilir. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür.
Tahin; Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada tüketilir. Çok çeşitli kültürlerde farklı şekillerde kullanılır. Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış. Coğrafyamıza ilk olarak Mezopotamya'daki Asurlular medeniyeti üzerinden M.Ö. 2500 civarında gelen tahin, iyileştirici ve sakinleştirici özellikleri, besleyici yapısıyla popüler bir gıda haline gelmiştir.
PEKMEZİ TANIYALIM
Meyvelerin ömürlerinin uzatılması ve
korunması için insanoğlunun yöntem geliştirmesi
M.Ö. 1'inci yüzyıla dayanır. Yöntem
geliştiren ziraatçılardan olan Columella,
'Tarım ve Ağaçlar' adlı eserinde; birçok
meyve ve sebzenin üretiminden ve saklanma
yöntemlerinden bahsetmekte, şarabın
ve fermente olmamış kaynatılmış üzümün
yapımından nasıl saklanması gerektiğinden
bahsetmektedir. Üzüm suyunun kaynatılarak
korunması ve suyu uçurularak özel
kıvamda bir şurup haline getirilmesi Yakın
Doğu ve Akdeniz ülkelerinde yüzyıllar
boyunca yaşayan bir kültür olarak günümüze
kadar yaşatılmıştır. Pekmez; İtalyanca'da
vino cotto, Fransızca'da vin cuit, Süryanice'de
nardenk ve Arapça'da beştaş olarak
bilinir.
TAHİN NASIL ELDE EDİLİR?
Tahin; tamamen doğal işlemlerle üretilir ve herhangi bir katkı maddesi içermez. Sağlık için sayısız faydaları olan tahinin üretimi iki türlü yapılır. Birincisi; susam tanelerinin kepeği ile ezilerek, diğeri ise susamın kepeğinden ayrılarak ezilmesi ile yapılır. Tahinin faydalarından tam olarak yararlanabilmek için kepekli tahin tüketilmesi gerekmektedir. Besin olarak kullanıma uygun susam tohumları elendikten, soyulduktan ve kabukları ayrıldıktan sonra 150-200 derece arası bir sıcaklıkta kavrulur. Ardından bu tohumlar oda sıcaklığında bekletildikten sonra ezilir ve tahin elde edilir. Susamdan tahin elde etmek belli aşamalar gerektiren, ayrıntılı bir iştir. Olgunlaşan susam tohumları, zamanı geldiğinde kendi kendine patlayarak işlenmeye hazır hale gelir.
TAHİNLİ PEKMEZLİ KEK
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
Yapılışı: Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Toz şekeri döküyoruz ve mikserle iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Sütü, sıvı yağı, tahini ve pekmezi döküyoruz. Cevizi rondodan çekip ilave ediyoruz. Kabartma tozunu, vanilyayı koyuyoruz. Altı yemek kaşığı un ekleyip ve harcımızı karıştırıyoruz. Kek kalıbını tereyağıyla yağlıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
TAHİN-PEKMEZLİ ÇÖREK
2 adet yumurta
1 paket kuru maya
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı süt
3.5 su bardağı un
İçi için:
1 küçük kase pekmez
1 küçük kase tahin
Arzuya göre ceviz
Yapılışı: Öncelikle kullanacağımız su ve sütün ılık olmasına özen gösteriyoruz. Su ve sütün içinde mayanın erimesini bekliyoruz. Ardından diğer malzemeleri katıp yoğuruyoruz ve hamurun üzerini örtüp yaklaşık bir saat kadar dinlendiriyoruz. Hamur mayalanınca bezeler koparıp merdane ile açıyoruz ve arasına tahin pekmez karışımı sürüyoruz. İstediğimiz şekli verip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve 180 derecede pişiriyoruz.
TAHİNLİ-PEKMEZLİ DONDURMA
4 top kaymaklı dondurma
100 gr. hazır tahin helva
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı:
Dondurmayı kuplara paylaştırıyoruz üzerlerine tahin ve pekmez döküp tahin helvayı rendeleyerek servis ediyoruz. Bütün bunlar için sadece iki dakika yeterli oluyor.