Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kayıt dışı şişmanlık tehlikesi

Akıllı bileklik ve saat gibi giyilebilir cihazlar attığımız adımı, nabzımızı ve yaktığımız kaloriyi biliyor ama ne yiyip içtiğimizi bilmiyor. İşte bu kayıtdışı fazlalık yağ olarak vücutta depolanıyor

Her yıl hayatımıza giren akıllı cihazların sayısı artıyor. 4.5G altyapısıyla birlikte pek çok cihaz ölçüm yaparak verileri anında online ortama taşıyacak. Akıllı cihazların bulunması bizi her zaman daha sağlıklı hale getirmiyor. Bunun için daha çok veri girişi yapmamız gerekiyor. Akıllı cihazlardan mucize bekleyen toplumların şişmanlaması doğal bir sonuç. Yani akıllı cihazları veri toplamak ve anlamlı sorgulamalar için kullanmadan pozitif sonuç almak olanaksız. Türkiye'de cihazlara sahip olma arzusu doğru kullanımın önüne geçti. İnsanlar ihtiyaçları için değil, statü sembolü olarak gördüğü için akıllı telefonlara binlerce lira ödüyor. Uygulamalar da kayıt olup gitmediğiniz spor merkezleri gibi telefona yüklenip kullanılmıyor.

ENVANTERDE GİRİŞ YOK


Akıllı bileklik, saat veya spor ekipmanlarının reklamlarında filinta gibi erkek ve kadınlar kullanılıyor. Oysa gerçek hayatta böyle erkek ve kadınlar yok. Giyilebilir cihazların ekranlarına bakınca ne kadar kalori harcadığımızı, ne kadar adım attığımızı hatta nabzımızı ölçeceğiz. Ancak yediğimiz içtiğimizin bilgisini akıllı telefona girmeyince ihtiyaç fazlası yağ olarak vücut envanterine kaydolacak. Yani sadece cihaz odaklı teknoloji anlayışı şişmanların sayısını artırıyor. Akıllı telefona kurduğumuz bir kişisel sağlık uygulaması bize günlük olarak yediklerimizi, tükettiğimiz sıvı miktarını soruyor. Bu verileri girdikten sonra zayıflamak isteyen kişi hedefe ulaşıp ulaşamayacağını görebiliyor.

VERİLER YALAN SÖYLEMEZ


Samsung'un akıllı telefonlarda kullanılan S Health adını taşıyan sağlık uygulaması sadece kişisel bilgileri değil, aldığımız kalori miktarını da hesaplıyor. Telefonun sahibi yediği yemeği ve aldığı sıvı miktarını girdikten sonra uygulama verimli bir şekilde kullanılıyor. Verileri girmediğiniz gün vücuda kayıtdışı kaloriler girmeye başlıyor. Bunun önlemini kalori yakarken almadığınızda ihtiyaç fazlası depolanmaya devam ediyor.

KAMERALAR KALORİ ÖLÇEBİLİR


Paketlenmiş gıdaların önemli bir bölümününün üzerinde bir süredir kalori miktarı yazılı. Yakında diğer gıdalar için de böyle bir zorunluluk gelebilir. Şu anda kalori hesabı yapan Android ve iOS uygulamalar var. Bunların önemli bölümü barkod okuyucular veya önceden tanımlanmış verilerle hesap yapıyor. Gelecekte tarama yapmadan ya da fotoğraf çekmeden, sanal ortamda yer alan her nesneyi akıllı telefonunuz veya tabletinizden anında görebilmenizi sağlayan uygulama blippar gibi kamerayı üstüne tuttuğuzda kalori hesabı yapabilecek uygulamalar gelişecek. Yani kameralar kalori hesabında kullanılabilecek. Instagram'ın yemek fotoğrafları paylaşanlara yemeğin kalori bilgisini de verdiğini düşünün. İlginç sonuçları olurdu herhalde.

ÇERÇEVEYİ DÖNDÜR

Samsung giyilebilir cihazlara Gear S2 modeliyle devam ediyor. Gear S2 daha hafif, basit ve yaptığı işe odaklanan şık bir ürün. İki ayrı modeli var. Gear S2 Classic ile geleneksel saat formunu sevenler Gear S2 ile spor tutkunları hedeflenmiş. Dairesel tasarımın en çarpıcı özelliği döndürülen halka ile kullanılan menü sezgisel bir arayüz oluşmasını sağlamış. Saat beklediğimden daha hafif. 1.2 inç ekran büyüklüğüne sahip saatin yanında bulunan 'anasayfa' ve 'geri' tuşları hızlı kullanıma yardımcı oluyor. Kısa sürede alışıyorsunuz. Saate özel uygulamalarla hava durumu, navigasyon, mesaj, eposta gibi bilgileri kontrol etmek mümkün.

BİRAZ HAREKET ET!

Akıllı saatler belirlediğiniz hedefler doğrultusunda size uyarılar gönderiyor. Bu uyarılar bir süre sonra hareketlerinizin değişmesine katkı sağlayabilir. Aslında bu uyarılar tıpkı bir spor hocası gibi çalışıyor. Hocanın iyi çalışması için hedefinizi doğru belirlemeniz gerekiyor. Bununla birlikte Gear S2, kalp atış hızınızı ve günlük aktivite düzeyinizi otomatik olarak algılayan ve kaydeden S Health uygulamasına sahip. Ayrıca, koşmayı sevenler için Nike + Running App, ürünün içinde hazır olarak bulunuyor. 4GB hafıza ve Exynos 3250 işlemci ile Gear S2, çok daha fazlasını yapabilmenizi sağlıyor. Tizen işletim sistemiyle çalışan Gear S2 and Gear S2 Classic, kullanıcıyı sadece Samsung telefonlarla sınırlamıyor. Tüm Gear S2'ler Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısına sahip ve Android 4.4 ya da üstü sürümlerdeki tüm Android telefonlar ile uyumlu olduğunu söyleyelim. 512 MB RAM'e sahip olan Gear S2, GPS'in yanı sıra dokunarak farklı cihazlarla etkileşime girmesine imkan veren NFC teknolojisini de bünyesinde barındırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA