Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hiçbir şey eskisi gibi değil!

Radyo dinlemekten video paylaşmaya, veri depolamaktan görüntülü mesajlaşmaya hayatımızdaki alışkanlıklar 4.5G ile birlikte değişime uğrayacak. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Dijital dünya bize dikensiz gül bahçesi sunmadı. Her dönüşüm gibi uyum sağlamakta zorlananların canını yaktı. Ancak 4.5G ile gelen yeni dalga alışkanlıklarımızı kökünden değiştirecek. Dijital dönüşümle hayat belki güllük gülüstanlık olmayacak. Ancak dijital veri çöplüğüne dönmeye başlayan tüm cihazlarımız akıllı servis ve aramalarla dolmaya başlayacak. 4.5G'nin kendisi için belki para ödemeyeceğiz ama değişen alışkanlıklar yüzüden dijital servislere ödeyeceğimiz ücretler artacak. İşte hayatımızda kökten değişime uğrayacak alışkanlıklar. Biz satın aldığımız akıllı telefonların radyo antenlerinin olmasına sonuna kadar direndik. Üstelik akıllı telefon fiyatları sürekli yukarı doğru giderken bandrol ücretini de ödemek zorunda kalmak maliyeti daha da çok artırıyor. Türkiye'deki radyo sayısının yarattığı frekans kirliliği de değişime zorlayan sebepler arasında sayabiliriz. 4.5G altyapısı radyo istasyonlarının uygulama kutucuklarına taşınmasını sağlayacak. Data ücretleri makul seviyeye gelince ve bazı radyolar servise ek sunulunca radyo kanallarının tamamen dijital dünyaya taşınması süreci başlayacak. Radyo cızırtıları son bulacak. Programcıların yetenekleri de artacak. Radyolar görsel yetenekler de kazanabilecek. Daha interaktif programlar yapma şansı sunulacak. Her zaman iş çıkışı dinlediğiniz radyo programı siz saat kaçta çıkarsanız çıkın yine de dinlenebilecek. Radyo dinlerken edindiğimiz alışkanlıklar dramatik bir şekilde değişecek.

TV EKRANI AVUCUNUZDA

Otobüse biner binmez akıllı telefonuna gözünü diken insanların sayısı giderek artıyor. Hatta bu yüzden ineceği durağı kaçıranlar da var. Ancak videolar düzensiz. Dijital TV izlerken sürekli donan ekranlar alışkanlık kazanmamızı engelliyor... Mobil hızlı internet altyapısı değişince TV ekranı daha organize hale gelecek. TV platformları patlaması olacak. Ancak tüketici alışkanlıklarını iyi analiz eden platformlar hayatına devam edecek. Youtube ve Facebook video ekranında yalnız kalmayacak. Arasına yeni projeler eklenecek. Daha çok kişiselleşen TV ekranı avucumuzun içinde veya aktaracağımız büyük ekranda karşımızda olmaya devam edecek.

DEĞİŞEN ALIŞKANLIKLARIMIZ

1- YAŞASIN DİJİTAL RADYO
Frekans kavgası ve cızırtısı içinde radyo dinleme sona eriyor. İnteraktif dijital radyo devrimi başlıyor.

2- İŞTE EN KİŞİSEL TELEVİZYON
Sevdiğiniz video, dizi ve spor etkinliklerinden oluşan kişisel televizyon kanalınız avucunuzda bekliyor.

3- VİDEO MESAJINIZ VAR
SMS öleli uzun zaman oldu. WhatsApp bile değişiyor. Artık görüntülü mesajlar almaya hazır olun.

4- KAYDETME, DİNLE, İZLE
Depolamanın sonu yok. Ancak kaydettiklerinizi bulamıyorsunuz. Mobil hız öylesine arttı ki, indirme izle ve dinle dönemi başlıyor.

DEPOLAMAYIN KİRALAYIN

3G mobil altyapı başladığında herkes bir filmi ya da şarkıyı kaç saniye ya da dakikada indirebileceğimizi örnekliyordu. 4.5G altyapısı konuşulurken indirme süresi yerine anlık izleme ve servisler konuşulacak. Yani müzik, video servislerine üye olmak daha kolay olacak. Telefon, bilgisayar veya tabletinizi değiştirdiğinizde müzik veya video arşivlerini yüklemek yerine istediğimiz cihazdan erişmek alışkanlıklarımızın değişmesini sağlayacak.

MESAJLARA HAREKET GELECEK

Kısa mesajları unutalı beş yıl bile olmadı. Kısa mesaj paketleri satın almayı unutan gençler kotayı artırmaya çalışıyor. WhatsApp 3G ortamının lideri oldu. Turkcell Bip ile bu alışkanlıkların değişimine ayak uydurmaya başladı. 4.5G ile birlikte mesajlar sadece internet üzerinden gidip gelmeyecek. Video mesajların sayısı artacak. Üstelik ortak mesajlar tek bir video gibi otomatik montajlanıp arkadaşımız için doğum günü kutlama mesajına dönüşecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA