Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

iPad Pro ile kağıt kalem deneyimi yaşayın

Apple Pen, tasarımcı için bir kalem, ressam için bir fırça halini alırken, iPod Pro da ekranı ile adeta sulu boya emen bir kağıda dönüşüyor. Böylece kuyumcunun bir pırlanta tasarımı, karikatürist ve tasarımcının aklına gelen fikirleri anında ekrana yansıyor

Hayatımıza dört yıl önce giren iPad, ilk etapta yepyeni bir segmentle karşımıza çıktı. Bu adımıyla sadece üç yılda, dizüstü bilgisayar satışlarını geride bırakırken, "devrim" sözcüğünün pek de haksız olmadığını ortaya koydu. Apple, bu kez de İpad Pro ile profesyonellerin kalbine girmeyi hedefliyor. Üstelik bu hedefi için kalem gibi "yasak" bir aksesuvarı da kullanarak gerçekleştirecek. Yasak, dememizin sebebi ise Steve Jobs'un kalemle ilgili, "Dokunmatik cihazlarda parmaktan daha ergonomik bir şey yok" şeklinde sarfettiği sözleri. Çünkü, kalem ürünün bir parçası değil. İpad Pro'nun profesyonel kullanım için tasarlandığının açıklanması bu anlamda yatırımcıları rahatlattı.

HANGİSİ ORİJİNAL?

Hem kılıf hem tuş takımı olarak kullanılan Smart Keyboard ise, parmaklarınızın başka tuşlara dokunmadan yazmanızı sağlarken ekstra kablosuz bir bağlantı ihtiyacına da gerek bırakmıyor. Yani takıldığı anda hemen sorunsuz çalışmaya başlıyor. 12.9 inç gibi orta sınıf bir dizüstü ekran büyüklüğüne sahip iPad Pro'yu kalem ve akıllı tuş takımı ile birlikte elime alır almaz hemen çevremdeki dostları ziyarete başladım. iPad Pro'yu deneyimlemesi için ilk olarak Sabah Grafik Servisi'ndeki yılların deneyimine sahip Karikatürist Servet Gürbüz'e gösterdim. Birkaç dakikalık deneyim sırasında malzeme olarak beni kullanmaktan kaçınmayan Servet, hemen ilginç sorusunu yöneltti: "Peki tüm çizimleri iPad ya da bilgisayar ekranına yaparken orijinal eser ne olacak?" Soru karşısında hafif afallasam da anında, "Orijinal eser artık uzayda zaman düzleminde. Yani dördüncü boyutta saklı kalacak" yanıtını verdim.

MÜREKKEBİ KAĞIT GİBİ EMDİ

Servet Gürbüz'ün ardından yeteneklerine güvendiğim yeni internet çağının temsilcisi görsel iletişim tasarımcısı Emre Parlak ile buluştum. Emre, Apple Pen'i denerken Adobe Draw uygulamasında fırça olarak kullandı. Fırçayı kalınlaştırıp inceltirken ekrana sürmeye başlayınca şaşkınlıkla ağzından şu cümleler döküldü: "Bak kalemi fırça gibi ekranda gezdirdikçe kağıdın mürekkebi emdiği gibi renkler de anında ekranda dağılıyor. Renk paletinin altında kurutma ikonuna dokununca da duruyor. Neredeyse fırça ve kağıt elindeymiş gibi bir hisse kapılıyorsun." Servet'ten sonra yılların Kapalıçarşı esnafı Can Koçhisarlı'nın yolunu tutuyorum. Üç boyutlu yazıcı ve tasarım cihazlarının yer aldığı 15 metrekarelik mağaza ve teras katındaki atölyesinde Can'a deneyimlemesi için iPad Pro'yu veriyorum. Hemen iPad Pro ile Nur-u Osmaniye Camii manzaralı terasa çıkıp, güneş ışığı altında kurcalamaya başlıyor ve şunları söylüyor: "Ben bunu ofiste değil kafede belki de deniz kenarında kullanacağım. Mobil cihazın avantajlarını kullanmazsam ne işim olur! Ekran çok iyi. Parlama yapmadan çizdiğim şeyi görmemi sağlıyor."

İKİ DAKİKALIK DENEYİMLER
Bunlar farklı! Ekrana elinizi dayadığınızda ise kontrol dışı işler olmuyor. Kalemi tutarken elinizi ekrana yaslıyorsunuz. Hem parmak hem de elin yanak kısmının arasındaki dokunma farkını iPad Pro ekranı hemen algılıyor. Kalem gibi daha koyu ve daha baskın şekil çizmek istiyorsanız, Apple Pen'i bastırmanız yeterli olacak. Bunun yanı sıra elinizde bir fırçaya dönüşecek esnekliğe de sahip. Dört hoparlör ve ses kalitesi ise müzik keyfini adeta doruğa çıkarıyor. Çalışma odasındayken müzik sistemine duyduğunuz ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Her uygulama ile farklı bir yeteneği ortaya çıkan iPad Pro, kağıt kalemle yaşadığımıza çok yakın bir deneyim sunuyor.

BUNLAR DA OLABİLİRMİŞ!
Deneyimimizde olması gerekenleri de şöyle tespitledik: Apple Pen'in kaybolma veya unutulma şansı yüksek. Bu yüzden, manyetik bant ya da akıllı bir telefonla en azından klavyeye eklenebilinirdi. Apple Pen'in şarj ünitesi ise biraz zorluyor. Bu arada daha iyi bir tasarım beklentisini Apple'ın kendisinin yarattığını da söyleyelim. 12.9 inçlik bir tableti artık başka sınıfa koymak gerekirse de daha hafif olması gerektiğini söyleyen de az değil. Apple'ın medya stratejisine aykırı olsa da iPad Pro'nun ses kalitesini duyanlar, müzik dosyaları için FLAC seçeneği de istiyor. Çizim yapmak isteyenler içinse, akıllı tuş takımının farklı açılarda masaya oturmasını isterdik.

APPLE YİNE YAPTI YAPACAĞINI
Servet Gürbüz (Karikatürist): Kalem ve ekran uyumunu çok beğendim. Apple yine yapmış yapacağını. Ofis dışında rahatlıkla kullanılacak bir cihaz ortaya çıkarmış. Bir de şu kalemi saklayacak yer olsa...
Emre Parlak (Görsel İletişim Tasarımcısı): Kağıt ve kaleme yakın bir deneyim sunuyor. Kalemi kullanırken fırçadan bir farkı yok. Renkler kağıdın üstünde dağılır gibi adeta emiliyor. İstediğin an kurutma ikonuna basıyorsun duruyor. Gerçeğe çok yakın bir deneyim.
Can Koçhisarlı (Değerli Taş Tasarımcısı): Dışarıda kullanırken en çok yansıma problemi yaşıyorum. Güneş altında bakarken bile yansıma yok. Apple bu sorunu çözmüş. Bu olmuş işte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA