Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Böyle ateşkes olur mu?

Suriye'deki 'iç savaş' beş yıl sonra açıkça küresel bir güç oyununa dönüştü.

Kırk ülke uçağı, gemisi, silahı, askeri ile Suriye'de ürettiği silahı test ediyor.

Yeni bir harita oluştururken dünyanın gözleri önünde Müslüman kanı üzerinden yeni 'siyasi dengeler' üretiliyor.

Diplomasiyi, ateşkesi, diktatörün gitmesini gündemine dahi almayan ABD ve Rusya, aniden Esed'i de işin içine katarak ortak bir 'ateşkes' kararı aldı.

Bugüne kadar ortak karar almamalarının nedeni neydi acaba?

Çoluk-çocuk, genç-yaşlı, kadın-erkek, ölen 450 bin Suriyelinin Müslüman olması bir neden olabilir mi?

Ya da alelacele alınan bu 'ortak' ateşkes kararında, Türkiye'nin YPG mevzilerini vurmaya başlamasının etkisi yok mu?

***

Rusya, Suriye işgaline başladı. "DAEŞ'i vurmam için Esed çağırdı" diyen Rusya, Suriye'ye girdiği günden bu yana DAEŞ'i değil, Türkmenleri, muhalifleri, sivilleri, çocukları, hastaneleri ve okulları bombalıyor.

Ne zamanki Türkiye, Suriye'den Türkiye'ye silah ve terörist gönderen YPG'yi vurmaya başladı, ABD ve Rusya derhal 'ateşkes' kararı aldı.

ABD Başkanı Obama'nın sayılı günleri var. Giderayak da Suriye kaosuna bulaşmadan işi Rusya'ya ihale etti. Obama daha baştan verdiği, "Benim iktidarımda başka coğrafyalarda Amerikan askerinin ayağı toprağa değmeyecek" sözünü tutmak için çabalıyor.

Ancak ABD yönetimi Rusya'nın bir daha Suriye'den çıkmayacağını ve bölgeyi çok daha büyük felaketlere sürükleyeceğini bilmiyor mu? Biliyor tabi.

Ancak Obama'yı destekleyen demokratlar ve solcu liberaller, onun Bush'un antitezi gibi gördükleri bu çizgisini benimsiyorlar.

ABD, 'müttefikim' dediği PYD-YPG'nin terörist olduğunu, PKK'nın Suriye kolu olduğunu da biliyor. Buna rağmen PYD tamamen Rusya'nın kontrolüne girer diye ondan vazgeçmiyor.

Türkiye'nin bölgedeki ağırlığı ve onsuz hiçbir planın bu coğrafyada başarıya ulaşamayacağı bilindiği için de Türkiye içeride ve dışarıda terör eylemleri ile test edilmek isteniyor.
***

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Beştepe'de Muhtarlara hitap ederken Suriye'deki ateşkesi değerlendirerek; "Bu ateşkesle ülkesinde yarım milyona yakın vatandaşının katledilmesinden sorumlu Esed rejimi ile onu destekleyen güçlere açık ve güçlü bir destek verilirken, muhalifler konusunda hala ikircikli bir dil kullanılması endişe vericidir. Bölgede kimin, hangi muhalefet grubundan olduğunun tespitini şayet Rusya, Esed rejimi ve PYD/YPG gibi yapılar gerçekleştirecekse ortada vahim bir durum var demektir. Cellatlarla kurbanların aynı kefeye konduğu, kontrolün de cellatlara verildiği intibaa doğuran bu durumun yeni ve daha trajik gelişmelerin kapısını açmasından endişe ediyoruz" dedi.

ABD'den, YPG konusunda tarafını seçmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da bomba patlatan bir örgütü terörist olarak görmeyenleri vicdansızlıkla suçlarken YPG'nin Moskova'da ofis açmasını da eleştirerek 'Dünyanın aklıyla alay edildiğini' ifade etti.
***

Muhalifler, Esed'in ve Rusya'nın bir şeyinden çok emin. "İkisi de ateşkes dışı tutulan 'DAEŞ'i vuruyorum' diyerek ılımlı muhalifleri ve sivilleri katletmeyi sürdürecek" diyorlar.

Ve bu katliamları denetleyecek ülke de yok. Daha doğrusu Rusya denetleyecekmiş(!)

Erdoğan'ın dediği gibi evet ateşkes ama dünyanın aklıyla alay eder gibi cellatlarla kurbanların aynı kefeye koyup kontrolü de cellatlara vermek cehennemin kapılarını açmak demektir…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA