Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERMAN TOROĞLU

Kıvırma Zekeriya!

Volkan Demirel'in pozisyonu en az 40-50 cm. dışarıda ve net kırmızı. Ama hakem uyanık, düdük çalmıyor! Çalsa Volkan'ı atacak. Zekeriya da onu korumak için kıvırıyor

Zekeriya Alp, basın toplantısı yapıyor, soruların çoğundan kaçıyor. Konuşmaları kesinlikle tatmin edici değil bilakis yanıltıcı. Bir de insanları herhalde o hakemler ve yöneticiler ahmak yerine koyuyorlar. Bakın yoruma açık pozisyonlar vardır veya net pozisyonlar. Yoruma açık pozisyonlarda zaten tartışırız. Ama bir de anahtarlar vardır. Tersten başlarsınız sorulara sonunda doğruyu bulursunuz. Benim 'al geriye', 'ver ileriye' diye oynatmamdaki sebep pozisyonu çözmek için değil, pozisyonu bilmeyenlere anlatmak için. Şimdi size net bir şey söyleyeyim. Zekeriya'nın nasıl kıvırdığına dair. Volkan'ın pozisyonu için Zekeriya 'çizgi üstünde' diyor. Hani çizgiler çizildikleri alana dahildirler lafı vardır ya aklınca oradan kurtaracak. Ama baltayı taşa vuruyor. Neden mi? Volkan'ın kalçası veya bacakları çizginin üzerinde tamam. Top havada. Birinin koluna değse veya oynasa hakem de bir karar verecek olsa ama düdüğü çalsa... Niye? Ama o düdüğü çaldığın zaman bir karar vereceksin. Elle, kolla oynama var, kararı? Peki bu ceza alanı içinde mi dışında mı? Kendin görmediysen kime bakacaksın? Yardımcıya. Ama senin hakemin uyanık! Düdük çalmıyor. Düdük çalsa Volkan'ı atacak. O da biliyor pozisyonun dışarıda olduğunu... Zekeriya şunu söyleyemiyor. Yahu kardeşim hakem zaten düdük çalmadı ki o pozisyonda. Niye söyleyemiyor? Boş bulunuyor. Koruyacak, aklınca olayı temizleyecek ya. Tam baltayı taşa vuruyor. Bak Zekeriya arkadaşım, top havada, futbolcuyla temas var. Veya tekme havada gene futbolcuyla temas var. Pozisyon nereden verilir biliyor musun? O darbenin kontak noktasının izdüşümünden. Sen bu izdüşüm çizgisini indirdiğin zaman o pozisyon net söyleyeyim en az 40-50 santim dışarıda. Ve sen insanların gözünün içine baka baka yalan yanlış şeyler söylüyorsun. Sen ve hakemlerin ne kadar kıvırırsa kıvırsınlar bu pozisyon net bir kırmızıdır. Ama veremezler. Neden? Çünkü o, büyük takım futbolcusudur. Ve o büyük takım seksen dakika on kişi oynayacaktır. Olay bu kadar basit.

MHK Başkanı insanların gözünün içine baka baka yalan yanlış şeyler söylüyor

İSPANYA MODELİ BİZE DE GELSİN

İspanya 'da yeni bir sistemi işletmeye başladılar. Kulüp başkanı kulüp bütçesinin %15'ini bankaya yatırmak zorunda. Banka mektubu da olmuyor. En ufak bir para sorununda federasyon bu paraya el koymak şartıyla harcayacak. Türkiye'de cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar mal bildiriminde bulunuyorlar. Ama ne kulüp başkanı ne de yöneticiler böyle bir zahmete katlanmıyorlar. Kesinlikle bunların da mal bildiriminde bulunmaları lazım. Bakıyorum, saçma transferler, arkadan yöneticiler bir ayrılıyorlar, kiminin borcu bir trilyonu geçmiş, kiminin borcu iki yüz-üç yüz milyon doları geçmiş... İstifa edip veya seçim kaybedip gidiyorlar ama bakıyorsunuz maşallah hepsinin maddi durumları koç gibi. Ama sorarsanız ağlarlar, ailemden, uzak kalıyorum diye. Tam Nasreddin Hoca misali. Nasreddin Hoca ile karşıdaki adam çorba içiyorlar aynı tencereden. Hoca'da kaşık var, karşısındakinde kepçe. Adam kepçeyi daldırıp daldırıp içiyor 'ooh öldüm' diyerek. Hoca dayanamıyor... 'Ver şu kepçeyi biraz da biz ölelim' diyor. Allah kimseyi öldürmesin ama spor kulüplerimizin kapısına da kilit vurulmasın.

YANKAYA'YA YANAŞSINLAR!

Özgür Yankaya, Burak Yılmaz'ın kafa golüne ayağıyla destek vererek yardımcı oluyor. Aslında o pozisyonu dikkatle izlediğinizde ayaktan evvel Burak topa kafa vururken, Özgür Yankaya da kafasını belinden geriye itip kafa vuruşunu yapıyor. Bundan sonra bazı takımlar ve bazı futbolcular Yankaya'ya yanaşsınlar. Sırtlarını değil yanlarını sağlam bir kayaya vermiş olurlar. Bir yardımcı hakem de doksan dakika boyunca ofsaytları kaçırmıyor. Ama öyle bir ofsayt bayrağı kaldırıyor ki görüntüye göre ofsayt değil. Bir takımın (Kardemir Karabükspor) puanları güme gidiyor.

1 MİLYON ÜYE YAPSAN NE OLUR?

Bakınız Fenerbahçe'de ve Beşiktaş'ta futbolcu atılmaları başladı. Bunun bir tek sebebi vardır. Teknik direktör olarak otorite noksanlığıdır. Bilic bariz tribüne oynuyor. Onun için de oyuna giren oyuncu (Mustafa Pektemek) girdikten on dakika sonra atılıyor. Hem de rakibine posta atarak, fedailik yaparak. F.BAHÇE'de İsmail'in durumu zor. O, iki ateş arasında. Kulüpte Aziz Yıldırım var, sahada Emre var. Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık. F.Bahçe seyircisi de bıktı. Emre ve Yıldırım hakkında taraftardan duyduklarım inanılır gibi değil. F.Bahçe seyircisi artık maçlara gitmiyor. 'Bıktık' diyorlar. Takım top oynamıyor ama öbür taraftan hep para ver, para... Neymiş? 1 milyon üye. 10 milyon üye olsa ne olacak, kulüp böyle idare edildikten sonra...

İKİSİ DE PENALTI

Uilenberg'in dişleri!

Gelelim penaltılık pozisyonlara... Berkay'ın pozisyonu net bir penaltı. Zaten Eskişehirsporlu futbolcunun sol kolu açık. Top geçmesin istiyor. Böyle çarpma olmaz. Ama 90+3'teki penaltıya gelince... Bir futbolcunun duruşunda kolları normal şekilde açıksa veya pozisyon icabı biraz açılmışsa top gelip kısa mesafeden çarpıyorsa bu penaltı değildir. Tamam. Ama 90+3'teki pozisyona çok net bakın. Hem de nereden biliyor musunuz? Karşı kale arkasından çekim yapan kameranın gözüyle. Eskişehirli oyuncu sağ dirseğini top geçmesin diye dışarı doğru hareket ettiriyor. Top da gelip vuruyor. O kadarcık hareket etmesi bile penaltıyı gerektirir. Aferin 60 metre arkadaki yardımcıya. Pozisyonu doğru süzmüş. Ama 5 metre önündeki hakem çözememiş. Çözemez de! Çünkü bu hakemin kafasında bin tane şey var. Çünkü çizmişsiniz hakemi, iki sene FIFA'dan düşürmüşsünüz. Bir türlü koşamamış. Sonra genç hakem yetiştirememişsiniz, tekrar almışsınız. Ve söylenene göre de tek iyi lisan bilen de buymuş. Yahu kardeşim! Ümit veren hakemi kursa gönderirsin 6 ayda bayağı bir İngilizce yapar. Ama Türkiye'de hep söylediğim bir sistem var: Çürük sistem. Bu hakemlerin çoğu birbiriyle akraba veya babadan oğla... Mesela Tolga Özkalfa'nın eniştesi Ünsal Çimen. Çimen nerede? MHK'de. Bitmedi. Bu Tolga Özkalfa diş hekimi. Bizim meşhur ithal hakem eğitimcimiz Jaap Uilenberg, İstanbul'da bir diş hekimi bulamıyor! Atlıyor uçağa İzmir'e gidiyor. Özkalfa'ya dişlerini yaptırıyor. Bunu duymayan kalmamış. Eğer doğru değilse söylesinler, ben haber yalanmış diye bu sütunlarda yazayım. Ama dedim ya öyle işler ki bunlar adamı şişler. Şimdilerde babadan oğla bir nur topu gibi çocuk daha yukarılarda. Hasan Ceylan'ın oğluymuş. Bu çocuk herhalde üst klasman hakemi. Ama daha çok üstlerdeki maçlara veremiyorlar. Ya iyice pişirecekler ya da torpille çabuk çıkardılar, gözden kaçırıp sağdaki soldaki maçlara veriyorlar. Babası da gözlemcilik yapıyor. Hayırlısı... Babadan oğla futbolcu çıkmıyor. Çünkü sahada kimse senin babanı sallamaz. Ama hakemlikte öyle mi? Babadan oğula tonla hakem geldi. Daha da vahimi bu babadan oğla hakemlerin bir kısmı da gözlemcilik yapıyorlar. Bir gözlemci, arkadaşı olan diğer gözlemcinin oğluna kıyar mı? Yani neresinden tutarsanız tutun, vıcık vıcık. Bu konuda zannediyorum Fırat Aydınus da Bülent Yıldırım da geçmişte sıkıntılar çekmiştir. Cüneyt Çakır ve babası Serdar Çakır'ın hala derneğe tonla borçları var. Sen, amatör maçlara çıkıp üç lira, beş lira ücret alan hakemlerden aidatlarını alıyorsun, Serdar Çakır ile Cüneyt Çakır'dan alamıyorsun ve onlar vermiyorlar. Bu hangi vicdana sığar, bilemem. Hani hakemler adaletli olacaklardı? Ben bu vecibelerini yerine getirmeyen insanlara nasıl güvenirim?





Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA