Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERMAN TOROĞLU

Yeni kuralları uygulayacak cesur hakemlerimiz var mı!

Bu sezon oyun kurallarında enteresan değişiklikler yapıldı… Yalnız bunların içinde bazıları var ki zaten futbolun ruhunu bilmeyen çok hakem eski kurallarda bile bu işi çözemiyordu yeni uygulamaları nasıl çözecekler merak ediyorum.
Mesela rakip oyuncu ceza sahasına giriyor, defans oyuncusu iyi niyetle topa müdahale etmek istiyor. Rakip düşüyor. Eskiden olsa bariz gol şansından kırmızı ve penaltıydı. Şimdi iyi niyetten dolayı sarı kart ama penaltı… Peki aynı hareketleri bu sefer ceza sahası dışında yaparlarsa o zaman direkt kırmızı. Bariz gol şansından dolayı. Yani yorum yok.
Peki bir oyuncu rakip futbolcudan darbeyi yemiş. Bunu yapan rakip sarı veya kırmızı görmüş, sakatlanan futbolcuyu tedavi ettireceksiniz ama tedavi süresi kısa olursa futbolcu oyun alanını terk etmeyip oyuna devam edecek. Eskiden dışarı çıkarılıp, alınıyordu. Bir enteresan kural değişikliği daha; ceza alanının aut çizgisini düşünün.
Futbolcu rakibi geçmek için topu içeri atıyor, kendisi aut çizgisinin dışına çıkıyor rakibini geçecek. Ama rakip uyanıyor, o da aut çizgisinden çıkıp rakibi tutup indiriyor. Eski kural ihlali yapana sarı veya kırmızı derdi ve topun son oynandığı yerden hakem atışı ile oyun başlardı. Şimdi ihlali yapan aleyhine penaltı veriyorsun.
Bir oyuncu taç çizgisinde top sürüyor. Yine topu sahanın içine attı saha dışına çıktı rakibi geçecek. Buna uyanan futbolcu da dışarı çıktı rakibi indirdi. Sarı ya da kırmızı vereceksin sonra topu taç çizgisinin üzerine koyacaksın, faul atışı vereceksin.
Bir enteresan uygulama daha; takımların esame listesinde bulunan doktor, masör, idareci bariz gol pozisyonu olan bir pozisyonda top kaleye girerken koşup topa müdahale ederse eski kuralda bu işleri yapanı oyundan atıyordun, oyunu da topa son dokunulduğu yerden hakem atışı ile başlıyordu, şimdiki ceza penaltı.
Seyirci sahaya atlar, topu tutar, dokunursa o zaman hakem atışı olacak.
Ceza alanı dışında eğer gol umudu olan bir pozisyon varsa ve futbolcu topu elle oynarsa sarı kart kullanacaksın. Yoksa orta sahada her elle oynamaya sarı kart yok.
Hakeme ceza alanı içinde yumruğu çaktın ya da tekmeledin, tekmeleyenin ve vuranın aleyhine penaltı.
Eskiden endirekt atışlarda biri topun üstüne basıyor diğeri vuruyordu, şimdi birinci oyuncu topu vurarak hareket ettirecek sonra ikinci oynayacak.
Eskiden penaltı atışında futbolcu gelir tam topa vuracakken durup üç beş saniye kaleciyi yanıltıyordu. Koşarak gelirken her şeyi yapabilirsin ama tam vuracakken durursan penaltı iptal aleyhine endirekt vuruş.
Kaleci penaltı atışında ihlal yaptı, öne doğru çıktı, gol oldu. Eskiden es geçiyordun. Şimdi gol olsa da kaleciye sarı kart göstereceksin. Yani kalecinin önceden sarısı varsa bu kırmızı olacak.
Bunu Türkiye'de uygulayacak hakem var mı? En çok da bu en sondakini. Bunu veren hakem sahadan çıkabilir mi merak ediyorum. Eski kurallarda cesurca karar veremeyen hakemler, bunları nasıl uygulayacak merak ediyorum.
Ofsaytı bir takım kendi yarı alanından yapardı. Hatta rakip alandan yapanlara kızardık. Ama şimdi rakip alandan ofsayt pozisyonunda duran bir oyuncu gelip kendi sahasından topu aldı mı bu ofsaytı çıktığı yerden atacaksınız yani rakip alandan.
Bu kadar oyun kuralı değişmişken MHK teknik direktörlere çağrı yapmış, yurt dışında olanlar tamam ama yurt içinde olanlar da gelememiş. İki hoca hariç, biri Rıza Çalımbay diğeri Cihat Arslan… Ve Rıza şunu söylüyor; "Bunlar çok enteresan değişiklikler bize MHK olarak eğitimci gönderin futbolcularımıza bunu sahada demonstrasyon yaparak anlatalım." Rızacığım çok doğru söylemişsin ama bu hakemler demonstrasyon filan hikaye. Bunlara konsültasyon yapsan yine bir şey alamazsın. Geçen sene Trabzonspor'a ve Kasımpaşa'ya yapılan hakem cinayetlerine bizzat şahit olduk. İnşallah bizi yanıltırlar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA