Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Art Basel'de alışveriş yapmamak

41'incisi gerçekleşen Art Basel, başımı döndürdü. Nişantaşı'nda dolaşır gibi habire bir tanıdığa rastlamaktan, ana fuar ve yavruları Scope ve Volta ve Liste'de volta atmaktan... Üstelik tüm bu voltalar, Miami trilyoneri Norman Braman'la birlikte ya da Dallaslı çift Rachofskyler'le ya da çağdaş 'Çin toplayıcısı' Uli Sigg'le atılıyor.
Mesela ünlü Rus işadamı Abromovich önde yürüyor. Siz ve danışmanları arkadan. Kai Athoff'un resmini incelerken bana 'Biraz çekilir misiniz lütfen?' diyen Fransız koleksiyoner Steve Rosenblum muydu? Kesinlikle oydu. Dar bir koridorda yer alan resmin önünden çekildim ki o resmi rahat rahat inceleyip ona göre alsın. Basel'de dolaşırken aslında kendimi çok pahalı bir mağazada dolaşır gibi hissettim. Alışveriş yapmayacaktım sadece bakacaktım. Ve mağaza çalışanları kaşlarıyla bunu nasıl anlarsa bir çırpıda, galericiler de anlıyordu.
Barbara Kruger'ın başka bir işi var mıydı? Philip Guston'un bu resmi Roma serisinden miydi? Şu Neil Jenney de nereden çıkmıştı? Bu sorularımı 'mağaza' görevlileri ya geçiştiriyor ya da duymazlıktan geliyordu.
Neil Jenney, Gagosian'da karşıma çıktı, 1969/1970 resimleriyle. Öğrendim ki Gagosian'a yollanan binlerce portfolyodan biri de ona aitmiş. İncelenmiş ve sergilenmeye değer bulunmuş. Gagosian'ın tarihinde yokmuş böyle bir olay. Bir nebze Amerikan Rüyası. New York'lu bir başka ünlü galeri Pace ise Zhang Huan'ın 10 metrelik kürklü sfenksini 1.8 milyon avroya bir başka ünlü sanatçıya, Japon Murakami'ye sattı. Bir sanatçı bir sanatçıyı aldığı zaman hoşuma gidiyor. Haluk Akakçe de geçtiğimiz günlerde Artsumer'de açılan 'Teşhire İkna' sergisinden Vahit Tuna'nın yerleştirmesini satın almıştı. Art Basel'de ne kadar kulaklarımı açtıysam da Tansa Mermerci'nin ne satın aldığını öğrenemedim. Faruk Eczacıbaşı'nın Billy Childish'le ilgilendiğini duydum. Bianca Jagger gibi Billy Childish'in müzisyen Wild Billy olduğunu bildiğinden olsa gerek. Evet, özetle, ünlü sanatçı Paul McCarthy'nin Art Basel Talk'da dinlediğim konuşmasında dediği gibi "kültür bir kondüsyondur, konu değil."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA