Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Türkiye'nin en ünlü patafizikçisi

Patafizikçi nedir biliyor musunuz? Tanımlaması zor ama bir deneyelim: Olağan bilimin ve kavrayışın ötesinde; biraz absürd, çokça hayali, bazen zihin açan, sıkça güldüren, kimi kez 'sahi ya' dedirten sorular ortaya atıp, araştırmalar yapan, denemeler yazanlara patafizikçi deniyor.
Mesela bir patafizikçi 'balıkların kuyruk darbesinin dev okyanus dalgalarına etkisi'ni hesaplamaya çalışabilir... Bir başkası dünyanın mor olduğunu ispatlamak üzere sayfalarca yazabilir...
Eğer bir patafizikçinin kaleme aldığı 'Hiçbir Şeyin Coğrafyası' başlıklı bir makale görürseniz, mizah eseri sanmayın. Çünkü Fransa'daki 'Hiçbir Şey' adlı küçük bir nehir üzerine yapılmış ciddi bir coğrafi inceleme de olabilir bu. (Unutmayın: Patafiziğin tabu sorusu 'Ne işe yarar'dır.)
Acaba Türkiye'de de patafizikçiler var mı? Ben bu sıfata layık birini tanıyorum: Çetin Altan. Mesela dünkü yazısında soruyordu: "60-70 yaş arası kadınların, kendi yaşam serüvenleriyle ilgili gizli kalmış pişmanlık oranları acaba nedir?" Mesela kaç kadın, içini çekerek, "Ah keşke o ilk nişanlımdan ayrılmasaydım" diyor? Altan, 90 yaşına kadar köşe yazarlığı yapmış olan 'şeyhülmuharririn' Burhan Felek'in (1889-1982) hayatı boyunca ne kadar para kazandığını da merak ediyor.
Durun! Gülüp geçmeyin. Patafizik bazen hayatın ta kendisini anlatır. Haberi duymadınız mı: Çölde kullanılan ciplerin kaldırdığı tozlar küresel ısınmayı körüklüyormuş.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA